Encanto (2021) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Ενκάντο, ένας κόσμος μαγικός

Κινούμενα σχέδια της Disney σε σκηνοθεσία Τζάρεντ Μπους και Μπάυρον Χάουαρντ, με συν-σκηνοθέτιδα την Τσαρίς Κάστρο Σμιθ και με τις φωνές των Στέφανι Μπέατρις, Μαρία Σεσίλια Μποτέρο, Τζων Λεγκουιζάμο, Μάουρο Καστίγιο, Τζέσσικα Ντάροου, Νταϊάν Γκερέρο.

Να σας συστήσουμε τους Μαδριγάλ, μια μαγική (κυριολεκτικά) οικογένεια που ζει σε ένα μαγικό σπίτι, στον μαγικό κόσμο του Ενκάντο. Μέσα στο ανείπωτης φυσικής ομορφιάς τοπίο της Κολομβίας, οι Μαδριγάλ έστησαν στο Ενκάντο ένα καταφύγιο από τον πόνο και την αδικία, φροντίζοντας εδώ και γενιές τους ανθρώπους που κατοικούν μαζί τους. Η μαγεία του Ενκάντο περνά σε κάθε παιδί που όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή ανοίγει την πόρτα που θα του χαρίσει τις δικές του μαγικές δυνάμεις. Μόνο που από όλα τα παιδιά, η Μιραμπέλ δεν κέρδισε ποτέ αυτό το ξεχωριστό χάρισμα. Διαφορετική μέσα σε μια οικογένεια χαρισματικών, η νεαρή κοπέλα είναι πάντοτε έτοιμη να βοηθήσει, ακόμα κι όταν οι προσπάθειές της φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Μόνο που τώρα, ο μαγικός κόσμος του Ενκάντο απειλείται με ολοκληρωτική κατάρρευση και τελικά, όταν τα μάγια χάνονται, ίσως μόνο η Μιραμπέλ να μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη.

Είναι η 60ή ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, με την οποία ο κολοσσός με σήμα το ποντίκι από τη μια συνεχίζει τα πολιτισμικά ταξίδια του σε έθιμα, πατρίδες και παραδόσεις ολόκληρου του κόσμου (ήδη το 2021 μάς πήγε στην Ιταλία με τον Λούκα και στην Κίνα με τη Ράια), ενώ την ίδια στιγμή επιστρέφει στις ρίζες των κλασικών μιούζικαλ, με τα οποία σηματοδότησε και τη μεγάλη της επιστροφή στα τέλη του '80, αρχής γενομένης με τη "Μικρή Γοργόνα". Ώριμη ταινία, υψηλής αισθητικής και απαράμιλλης τεχνικής αρτιότητας (διάολε, βλέπεις ανάγλυφο το κέντημα στα φορέματα), το "Ενκάντο" παραδίδει μαθήματα οικογενειακής αφοσίωσης και καθήκοντος, μιλώντας ήπια και παραμυθένια για τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό, ακόμα κι όταν τα γεννά το καθήκον και οι ευθύνες. Την ίδια στιγμή, το νέο μεγάλο κεφάλαιο του μουσικού θεάτρου (αλλά και του κινηματογράφου), ο Λιν Μανουέλ Μιράντα (δημιουργός του πολιτιστικού σοκ που υπήρξε το "Χάμιλτον" στο Μπρόντγουέυ) υπογράφει 8 νέα τραγούδια που δίνουν το έναυσμα για ορισμένα από το πιο καλοχορογραφημένα και σκηνοθετημένα μουσικά νούμερα στο σινεμά, με το γλυκόπικρο "Dos Oruguitas" να προτείνεται και για Όσκαρ. Ανεπιφύλακτα συστήνεται και για ενήλικες θεατές άνευ συνοδείας παιδιών.

Και για την ιστορία, εφόσον συμπληρώνουμε επέτειο 60 ταινιών κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους της Disney (χωρίς να συνυπολογίζονται οι ταινίες της Pixar), να θυμίσουμε ότι τα πάντα ξεκίνησαν με το παραμύθι "Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι" το 1937.

Η ταινία έχει τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ: Κινουμένων σχεδίων, Μουσικής και Τραγουδιού.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)