Attica (2021)


Ντοκυμανταίρ της Showtime Documentary σε σκηνοθεσία Στάνλεϋ Νέλσον.

Επιζήσαντες, παρατηρητές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφηγούνται την εξέγερση του 1971 στις φυλακές της πόλης Άττικα της Νέας Υόρκης που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη και έμεινε έως τις ημέρες μας να θυμίζει μια μελανή σελίδα στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Η βίαιη αντιπαράθεση μαύρων και ισπανόφωνων ως επί το πλείστον κρατουμένων με τις επίσημες αρχές κράτησε για πέντε ημέρες και οδήγησε σε μια ανείπωτη τραγωδία που έως και σήμερα, 50 χρόνια μετά, επιτάσσει την αναγκαιότητα δραστικών αλλαγών στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. 

Τηλεοπτική παραγωγή του καλωδιακού δικτύου Showtime, που πέρασε όμως και από το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορόντο το 2021 και δεν άργησε να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για την αμεσότητα με την οποία καταπιάνεται με το θέμα του, αλλά και με την εξαίρετη σεναριακή του δομή, που του επιτρέπει να οδηγηθεί σταδιακά στη συγκλονιστική κορύφωση του φινάλε. Πολυπράγμων και βραβευμένος με Emmy ντοκυμαντερίστας ο Στάνλεϋ Νέλσον στο σενάριο και τη σκηνοθεσία, εκμεταλλεύεται άριστα τα αποσπάσματα των συνεντεύξεων αλλά και το πλούσιο οπτικό υλικό της εποχής, τα οποία παντρεύει με τρόπο βαθύτατα κινηματογραφικό ώστε να αφηγηθεί την ιστορία με ύφος συναρπαστικό που προσομοιάζει σε ενδιαφέρον και συναισθηματική φόρτιση με ταινία μυθοπλασίας. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η εσωτερική ένταση με την οποία το φιλμ γραπώνει εξ αρχής τον θεατή, καθώς αφηγείται τα γεγονότα της κάθε μέρας, απογειώνοντας το ενδιαφέρον του για όσα ακολουθήσουν, ακόμη κι αν η εξέλιξη είναι γνωστή. Σε αυτό υπήρξαν σημαντικοί αρωγοί τόσο το μυθοπλαστικής προσέγγισης μοντάζ του Άλτζερνον Τένσιλ και της Τζάκλυν Λη, η δραματική μουσική του Τομ Φίλιπς όπως επίσης η σπουδή με την οποία δουλεύτηκε ο ήχος.

Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ Ντοκυμανταίρ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα ντοκυμανταίρ, θα βρείτε το σχετικό αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)