King Richard (2021)


Ελληνικός τίτλος: Η μέθοδος των Γουίλιαμς

Βιογραφικό δράμα της Warner σε σκηνοθεσία Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκρην, με τους Γουίλ Σμιθ, Αουντζάνιουε Έλλις, Σανίγια Σίντνεϋ, Ντέμι Σίνγκλετον, Τζων Μπέρνθαλ, Τόνυ Γκόλντουιν. 

Οπλισμένος με ξεκάθαρο όραμα και ένα καλογραμμένο σχέδιο 78 σελίδων, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς είναι αποφασισμένος να γράψει τις κόρες του στην ιστορία του τένις. Με καθημερινές, εντατικές προπονήσεις στα παρατημένα τεραίν του Κόμπτον και με διαρκή πίεση προς διάσημους προπονητές να αναλάβουν τις κόρες του δωρεάν, ο Ρίτσαρντ άνοιξε τον δρόμο που χρόνια αργότερα θα γέμιζε με τρόπαια τις δύο διάσημες πρωταθλήτριες: τη Βένους και τη Σερένα Γουίλιαμς.

Ένα άρτια δομημένο σενάριο, το οποίο μάλιστα δεν βασίζεται σε προϋπάρχον υλικό, αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία επιμονής, επιτυχίας, οικογενειακής αγάπης και αφοσίωσης στο όραμα, στο όνειρο, στο δικαίωμα της αναγνώρισης και στις ανθρώπινες αξίες. Παράξενο τραίνο σίγουρα αυτός ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει πως οι κόρες του από τη φτωχογειτονιά του είχαν το δικαίωμα να αξιώνουν ίσες ευκαιρίες σε έναν κόσμο που, δυστυχώς, δεν έπασχε από αχρωματοψία. Αυστηρός, προσηλωμένος, μα βαθύτατα δίκαιος σε δράσεις, αντιδράσεις και αποφάσεις (ακόμα κι όταν ξεπερνούσε φαινομενικά τα όρια), ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς δίνει την ευκαιρία στον Γουίλ Σμιθ να προσθέσει έναν ακόμα εξαιρετικό ρόλο στο βιογραφικό του, καθώς ερμηνεύει αυτόν τον πατέρα και μάνατζερ μαζί με περίσσια αυτογνωσία, ουσιαστικό έλεγχο των εκφραστικών του μέσων και με όλο αυτό το βάρος των ευθυνών να πέφτει πάντοτε επάνω στο βλέμμα, τη φωνή του και το σώμα του. 

Μόνο που επειδή το σενάριο, όπως έγραψα στην αρχή, είναι άρτια δομημένο, η ταινία δεν γίνεται ποτέ one man show, αλλά αντίθετα μοιράζεται τη δοτικότητα του κεντρικού του ήρωα. Έτσι, αφήνει παραπανίσιο χώρο στην υπέροχη Αουντζάνιουε Έλλις να ερμηνεύσει μια μάνα-ύαινα και μια σύζυγο-πολεμιστή με περίσσια δύναμη και τρυφερότητα, μεταφέροντας στο πρόσωπό της την ιστορία ενός ολόκληρου λαού και ατελείωτες γενιές γυναικών που πάσχισαν για τη θέση τους. Τρυφερής αθωότητας τα δύο νεαρά κορίτσια που υποδύονται τη Βένους και τη Σερένα, ενώ ο Τζων Μπέρνθαλ εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει, αυτή τη φορά στον ρόλο του προπονητή που πίστεψε και χρηματοδότησε το σχέδιο του "βασιλιά" Ρίτσαρντ.

Παρ' ότι αθλητικού θέματος, η ταινία ουδέποτε αποκτά αθλητικό πρόσημο, αφού στην πραγματικότητα αφηγείται την ιστορία μας οικογένειας που πάσχιζε να πραγματοποιήσει το όνειρά της. Κατά συνέπεια  και χάρη πάντοτε σε αυτό το άρτια δομημένο σενάριο, η "Μέθοδος των Γουίλιαμς" είναι πάνω από όλα μια ανθρώπινη ταινία που τιμά τους ανθρώπους της και τις αξίες τους. Με σταδιακή κορύφωση που οδηγεί σε αυτόν το συναρπαστικό αγώνα τένις στο φινάλε, με το εξαιρετικής τεχνικής και άριστου χρονισμού μοντάζ της Πάμελα Μάρτιν, κινηματογραφημένο με χρωματική παλέτα και σκιές εποχής από τον Ρόμπερτ Έλσγουιτ και με ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών ακόμα και στους μικρότερους ρόλους, το φιλμ έχει στα σίγουρα τη μέθοδο να σε γραπώνει από την αρχή του κιόλας και να σε οδηγεί με σαφήνεια και με ακρίβεια στον κόσμο του.

6 υποψηφιότητες στα Όσκαρ: Α' Ανδρικού (Γουίλ Σμιθ), Καλύτερης Ταινίας, Β' Γυναικείου (Αουντζάνιουε Έλλις), Μοντάζ, Πρωτότυπου Σεναρίου και Τραγουδιού.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)