Lunana: A Yak in the Classroom (2019)


Ελληνικός τίτλος: Λουνάνα -Ένα γιακ μες στην τάξη

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Πάγουο Τσοϋνίνγκ Ντόρτζι, με τους Σεράμπ Ντόρτζι, Ουγκυέν Νόρμπου Λεντούπ, Κέλντεν Λάμο Γκουρούνγκ.

Ο νεαρός Ουγκυέν που έχει ήδη ολοκληρώσει τα τέσσερα χρόνια από την πενταετή υποχρεωτική υπηρεσία του ως δάσκαλος για λογαριασμό της πατρίδας του, ονειρεύεται τη στιγμή που θα ταχτοποιήσει τα χαρτιά του και θα πάει να ζήσει στην Αυστραλία ως μουσικός. Αυτό είναι το όνειρό του, αφού ουδέποτε αγάπησε τη δουλειά του δασκάλου. Μόνο που όταν ξεστομίζει -έστω και στο περίπου- αυτά τα λόγια στην εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, εκείνη όχι μόνο δεν τον απαλλάσσει των καθηκόντων του, αλλά αντιθέτως τον τιμωρεί, στέλνοντάς τον να διδάξει στο σχολείο της Λουνάνα, το πιο απομακρυσμένο σχολείο σε ολόκληρο το Μπουτάν. 

Τρυφερή ταινία, έθνικ ενδιαφέροντος αλλά και οικουμενικής αντίληψης (απομακρυσμένα, απομονωμένα χωριά υπάρχουν παντού στον κόσμο), γυρισμένη με ψυχούλα και χωρίς φεστιβαλική επιτήδευση. Οι εσχατιές του Μπουτάν, μιας χώρας ούτως ή άλλως άγνωστης στους περισσότερους από εμάς, τόσο γεωγραφικά όσο και κινηματογραφικά, κεντρίζουν αναμφισβήτητα το ενδιαφέρον, αφού η κάμερα μας ξεναγεί σε τοπία άγνωστα και λαούς που φαντάζουν πολύ μακριά μας. Με καθαρότητα στο βλέμμα και μια αντίληψη που αγγίζει και αυτήν του ντοκυμανταίρ, καθώς ερασιτέχνες αυτόχθονες της Λουνάνα κρατούν αρκετούς από τους ρόλους, κι ένα τραγούδι που μένει ανεξίτηλο στη μνήμη και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αφήγηση, η ταινία ακροβατεί ανάμεσα στο τρυφερό παραμύθι και στον αβάσταχτο ρεαλισμό, με ένα φινάλε υψηλής συγκινησιακής φόρτισης, αλλά την ίδια στιγμή απόλυτα αποστασιοποιημένο από οποιαδήποτε μελό παγίδα. Ιδανική πρόταση και για μικρότερης ηλικίας θεατές που θα έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν τις συγκρίσεις με τον δικό μας τρόπο ζωής και ταυτόχρονα να γοητευθούν από αυτό το τεράστιο γιακ που ζει, κυριολεκτικά, μέσα στην τάξη.

Υποψηφιότητα για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)