Ο γιατρός (Σαιζόν 1, 2023)


Δραματική σειρά των Sony/Green Pixel/Alpha σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαβασιλείου, με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Δήμητρα Σιγάλα, Βασιλική Τρουφάκου, Θάνο Λέκκα, Αντώνη Μυριαγκό, Αλέξανδρο Κωχ, Χρήστο Ζαν Μπατίστ, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Παναγιώτη Εξαρχέα, Τζωρτζίνα Λιώση.

Ο Ανδρέας Βρεττός, διευθυντής της παθολογικής κλινικής σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δέχεται σφαίρα στο κεφάλι από τον πατέρα ενός νεαρού ασθενή, ο οποίος τον θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατό του. Μολονότι επιζεί, όταν συνέρχεται συνειδητοποιεί πως έχει "χάσει" τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του, καθώς το τραύμα τού προκάλεσε αμνησία. Εις ό,τι αφορά τον ίδιο, είναι ακόμα παντρεμένος με τη γυναίκα του, διευθύντρια του νοσοκομείου, με την οποία όμως έχουν χωρίσει μετά από τον τραγικό θάνατο του γιου τους, γεγονός το οποίο έχει επίσης ξεχάσει. Αγνοεί τη σχέση του με τη γιατρό Σοφία Αλεξανδρή που ήταν το δεξί του χέρι, όπως επίσης πως είχε φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο συναισθηματικής αποξένωσης που αρνείτο να αναφερθεί στους ασθενείς του με τα ονόματά τους, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ψυχρά και αποστασιοποιημένα το κάθε περιστατικό, το ίδιο αποστασιοποιημένα και απρόσωπα όπως συμπεριφερόταν και στο υπόλοιπο προσωπικό. Όμως, η δεύτερη ευκαιρία που του δίνεται, κάνει τον Ανδρέα να διεκδικήσει και πάλι τη θέση του στην κλινική αλλά και στη ζωή του, θέλοντας να αποκτήσει ξανά όλα όσα έχασε και όλα αυτά που τότε, 12 χρόνια πριν, τον έκαναν πολύ καλύτερο άνθρωπο από την πρόσφατη εκδοχή του. Το κυριότερο όμως, πρέπει να αντιμετωπίσει εν αγνοία του τους υπεύθυνους για το ιατρικό σφάλμα που οδήγησε στον πυροβολισμό του και τον χειριστικό τρόπο με τον οποίο τον εκμεταλλεύονται.

Προσαρμογή στα Ελληνικά της ιταλικής σειράς της RAI "DOC - Nelle tue mani" και η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, "Ο γιατρός" υπήρξε μια ανάσα φρεσκάδας στην τηλεοπτική μυθοπλασία. Με τον πρώτο κύκλο να αποτελείται από μόλις 16 αυτοτελή επεισόδια (στα οποία φυσικά έτρεχε και η κεντρική ιστορία της αμνησίας) και με το σενάριο να ακολουθεί πιστά το πρωτότυπο, η σειρά είχε την ευκαιρία να επιδείξει υψηλή ποιότητα παραγωγής, χωρίς τις συμβάσεις του καθημερινού, αλλά και ένα ύφος που δεν το έχουμε συνηθίσει ως προς τον ρυθμό και την ταχύτητα. Γρήγορα πλάνα, πολλαπλές λήψεις σε κάθε σκηνή, φροντισμένοι φωτισμοί, αλλά και ένα "νοσοκομείο" που στήθηκε για τις ανάγκες της σειράς, καθιστούν τον "Γιατρό" συναρπαστική, επίκαιρη και σύγχρονη τηλεόραση, ειδικότερα δε στο είδος της ιατρικής σειράς με το οποίο η ελληνική παραγωγή δεν ασχολείται. Εντάξει, κάποιος μπορεί να αντιληφθεί την επιτήδευση που επιβάλλεται σε χαρακτήρες, ύφος και διαλόγους ένεκα της προσαρμογής από το πρωτότυπο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η στα καθ' ημάς διασκευή δεν έχει γίνει με φροντίδα και αφοσίωση. Απλά, επειδή οι ελληνικές σειρές δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιους ρυθμούς, αισθάνεσαι πως το φορμάτ ήρθε από τα ξένα, ακόμα κι αν δεν έχεις διαβάσει τους τίτλους τέλους. 

Πολύ καλή υπήρξε και η επιλογή των ηθοποιών για τον κάθε ρόλο, με φρέσκα, ταλαντούχα πρόσωπα να πλαισιώνουν τους περισσότερο γνωστούς ηθοποιούς του καστ, παρέα με όλους τους αναγνωρισμένους guest που εμφανίζονται ως ασθενείς σε κάθε επεισόδιο. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης νιώθει πολύ άνετα μέσα στο πετσί του ρόλου του (τόσο στη σημερινή όσο και στην προ 12ετίας εκδοχή του), ως ένας ανθρώπινος υπερήρωας που έχει αφιερώσει τη δική του ζωή στις ζωές των άλλων. Παίζει με το βλέμμα, παίζει με τη φωνή, αλλά και με όλες αυτές τις μικρές, απαρατήρητες σχεδόν κινήσεις που πλάθουν έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Τραγικός μέσα στη λαίλαπα της προσωπικής του ζωής, αλλά καίριος και αποφασιστικός ως επιστήμων, ο Θάνος Λέκκας μάς χαρίζει έναν εξαίσιο και πολλαπλά πληγωμένο ήρωα, που κρατάει τα ηνία μέχρι την τελευταία στιγμή. Ξεχώρισαν στα μάτια μου επίσης, η Βίκυ Διαμαντοπούλου για την αμεσότητα και την απλότητα της ερμηνείας της, η Βασιλική Τρουφάκου για τον τρόπο που διαχειρίζεται ερμηνευτικά τις ισορροπίες ανάμεσα στην προσωπική ευτυχία και το καθήκον της, η Τζωρτζίνα Λιώση για τη λιτότητα και την ειλικρίνεια στη συναισθηματική της φόρτιση και ο Παναγιώτης Εξαρχέας για τον γήινο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την εσωστρέφεια του ρόλου του. Ο "Γιατρός" θα επιστρέψει και με δεύτερο κύκλο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παραλία (2023)

The actors (2024)

Το προξενιό της Ιουλίας (2023)

Beetlejuice Beetlejuice (2024)

Blink Twice (2024)