Atlantique (2019)


Δραματική ταινία φαντασίας της Mk2 σε σκηνοθεσία Ματί Ντιόπ, με τους Μάμε Μπινέτα Σάνε, Αμάντου Μπόου, Ιμπραχίμα Τραορέ, Νικόλ Σουγκού.

Σε ένα προάστιο του Ντακάρ η φιγούρα ενός φουτουριστικού ουρανοξύστη αρχίζει να διακρίνεται στον ορίζοντα. Όμως, όσο πολλά υποσχόμενο είναι αυτό το νέο κατασκεύασμα, άλλο τόσο κάτεργο είναι για όσους δουλεύουν σκληρά και απλήρωτοι εδώ και μήνες. Οι υποσχέσεις του κατασκευαστή πέφτουν διαρκώς στο κενό, οπότε πάνω στην απελπισία τους οι περισσότεροι από τους εργάτες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να πάνε βρουν την τύχη τους στην Ισπανία. Ανάμεσά τους είναι και ο νεαρός Σουλεϊμάν, που αγαπάει την Άντα, που όμως την έχουν προξενέψει με τον πλούσιο Ομάρ. Όσο εκείνη μένει μόνη της πίσω, χωρίς καθόλου νέα του και με τον γάμο της να πλησιάζει, το μυαλό της πηγαίνει στο χειρότερο. Οι φόβοι της επιβεβαιώνονται όταν καταφθάνουν τα πρώτα μαντάτα για το ναυάγιο της βάρκας με την οποία διέσχιζαν τον Ατλαντικό. Κι ενόσω το χωριό θρηνεί τα παιδιά του κι εκείνη τον αγαπημένο της, φθάνει η ημέρα του γάμου της, η οποία όμως στιγματίζεται από ένα παράξενο περιστατικό. Το κρεβάτι του Σουλεϊμάν τυλίγεται μυστηριωδώς στις φλόγες.

Ταινία για μετανάστες που όμως ασχολείται με όσους έμειναν πίσω, το "Atlantique" έχει μια δική του ιστορία να αφηγηθεί, βουτηγμένη στους σενεγαλέζικους θρύλους, αλλά πλήρως ενταγμένη στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι. Η Ματί Ντιόπ σε τούτην εδώ την πρώτη της απόπειρα στον κινηματογράφο, εμπνέεται από τις ρίζες της, μελετά ουσιαστικά το υλικό της, αφουγκράζεται την τρέχουσα πραγματικότητα και κάνει αυθεντικό έθνικ σινεμά με οικουμενική απήχηση, που αφηγείται με συγκίνηση και πάθος μια ιστορία αγάπης, απώλειας, εκδίκησης και λύτρωσης. Η αισθητική της είναι αυτή που προσδίδει υπερβάλλουσα δύναμη στην ταινία, μέσα από μια ρεαλιστική ποιητικότητα που ξεχειλίζει σαν τα γεμάτα συμβολισμούς νερά του Ατλαντικού -πηγή ζωής και θανάτου σε έναν ατέρμονα κύκλο- και την απεραντοσύνη που αποπνέει. Με χρωματικά κοντράστ που καίγονται από τον ήλιο, βυθίζονται στο αχανές μπλε ή κρύβονται πίσω από τις σκιές (φωτογραφία: Κλαιρ Ματόν), γειωμένες ερμηνείες από τους ερασιτέχνες ως επί το πλείστον ηθοποιούς της, υπαινικτικές μουσικές (Φατιμά Αλ Καντιρί) και σιωπηλά φαντάσματα που διψούν για δικαιοσύνη, το "Atlantique" είναι μια ήσυχα εκρηκτική ταινία που στοιχειώνει την οθόνη με την ασυγκράτητη αλήθεια της, ενόσω μας συστήνει την κινηματογραφία της Σενεγάλης (με τη σύμπραξη βέβαια της Γαλλίας και του Βελγίου). Μέγα Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες (όπου επιπλέον διεκδικούσε τον Χρυσό Φοίνικα και τη Χρυσή Κάμερα), τρεις υποψηφιότητες στα Σεζάρ (Πρώτης Ταινίας, Μουσικής, Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού) καθώς και υποψηφιότητα στην κατηγορία Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη για τη Ματί Ντιόπ στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παραλία (2023)

Το προξενιό της Ιουλίας (2023)

Beetlejuice Beetlejuice (2024)

Blink Twice (2024)

It Ends with Us (2024)