Strange Darling (2023)


Θρίλερ της Miramax σε σκηνοθεσία Τζέι Τι Μόλνερ, με τους Γουίλα Φιτζέραλντ, Κάυλ Γκώλνερ.

Η δράση ενός κατ' εξακολούθηση δολοφόνου, του οποίου η μανία αφήνει σειρά πτωμάτων από το Κολοράντο στο Ουαϊόμινγκ μέχρι και το Όρεγκον, έχει σημάνει πανικό στις αρχές που αδυνατούν να τον εντοπίσουν, πόσο μάλλον να τον σταματήσουν. Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία γύρω από τα τελευταία του θύματα, βασισμένη σε συνεντεύξεις, μαρτυρίες και αρχεία της αστυνομίας. Αυτά εμφανίζονται πάνω-κάτω στην οθόνη πριν από τους τίτλους έναρξης και αυτά είναι και τα μοναδικά που θα μάθετε από εμένα γύρω από την υπόθεση.

Γρήγορο, έξυπνο, αγωνιώδες και με διαρκή αναπάντεχα, το "Strange Darling" διδάσκει μαθήματα σεναρίου και σκηνοθεσίας, δίνοντας ταυτόχρονα το παράδειγμα για την ορθή χρήση των διαθέσιμων πόρων της παραγωγής, ώστε να γυρίσεις μια εξαιρετική ταινία δράσης χωρίς να ξοδέψεις έναν σκασμό λεφτά και χωρίς η μισή να κρύβεται στα εφφέ ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε 35άρι φιλμ τη γύρισε ο σκηνοθέτης της, όπως περήφανα μας ενημερώνει στους τίτλους, ο οποίος έχοντας στα χέρια του το άρτια γραμμένο και κατακερματισμένο κείμενο που ο ίδιος είχε γράψει, πήρε τους δύο εξαίρετους πρωταγωνιστές του και ξαμολήθηκε στις εξοχές του Όρεγκον, παρέα με τον ταλαντούχο και ανήσυχο καλλιτεχνικά Τζιοβάννι Ρίμπιζι αυτή τη φορά σε ρόλο διευθυντή φωτογραφίας. Το αποτέλεσμα είναι 97 λεπτά καταιγιστικής αγωνίας και πολύ καλού σινεμά, με αρχή, μέση και τέλος (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά) που σε γραπώνουν από τον λαιμό και δεν σε αφήνουν μέχρι να ανάψουν και πάλι τα φώτα στην αίθουσα. Είναι κι αυτά τα τραγούδια που σε στοιχειώνουν έτσι όπως εντάσσονται στην αφήγηση, όπως και η συντελειακού ύφους μουσική του Κραιγκ ΝτεΛεόν που προκαλεί ανατριχίλες, με το μοντάζ του Κρίστοφερ Ρόμπιν Μπελ να "κόβει" με ακρίβεια κλάσματος δευτερολέπτου. Το "Strange Darling" είναι ένα αξέχαστο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, αλλά και ένα εξαίσιο ειρωνικό τριπάκι στην οπτική της δικής μας αλλά και της ευρύτερης αντίληψης. Η ερμηνεία της Γουίλα Φιτζέραλντ είναι συγκλονιστική και σε μια ακομπλεξάριστη βιομηχανία θα έπρεπε τουλάχιστον να τσιμπήσει υποψηφιότητες, ενώ το ευγενικό και μαζί παγερό βλέμμα του επαρχιώτικα γοητευτικού Κάυλ Γκώλνερ (ήταν υπέροχος στο σήριαλ "Interrogation") παγώνει την ανάσα μέσα στο βαθύ γαλάζιο του. Ταινία άχαστη και φτιαγμένη για σινεμά.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παραλία (2023)

Το προξενιό της Ιουλίας (2023)

Beetlejuice Beetlejuice (2024)

Blink Twice (2024)

It Ends with Us (2024)