Ψυχοκόρες (3 Σαιζόν, 2023-2024)


Δραματική σειρά των Feelgood/ANT1, δημιουργία της Πέννυς Φυλακτάκη και του Βαγγέλη Νάση, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Χαραλαμπίδη, με τους Μαριάννα Κιμούλη, Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Άννα Λουιζίδη, Ασημένια Βουλιώτη, Δήμητρα Ματσούκα, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Ζιάκα, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Γιούλικα Σκαφιδά, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Οδυσσέα Πετράκη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Χρήστο Μαλάκη, Αλέξανδρο Βάρθη.

Τέσσερα νεαρά κορίτσια που μένουν ξαφνικά χωρίς γονείς, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το χωριό τους στη Μακεδονία και να ταξιδέψουν στην Αθήνα όπου υποτίθεται θα δούλευαν όλες μαζί ως ψυχοκόρες στο ίδιο σπίτι. Μόνο που οι δρόμοι τους χωρίζουν και το πεπρωμένο τους φαντάζει ξαφνικά άγνωστο και σκοτεινό, κόντρα στις κούφιες υποσχέσεις και τα δειλά τους όνειρα.

Σπουδαία σειρά που θα κατακτήσει επάξια τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, οι "Ψυχοκόρες" ήρθαν θριαμβευτικά για να μας θυμίσουν αυτό που είχαμε ξεχάσει ότι αγαπάμε: μια ανθρώπινη ιστορία (ή μάλλον τέσσερις, παράλληλες ιστορίες αν θέλω να ακριβολογήσω), με ψυχή και ρίζες από τον τόπο και την ιστορία μας, που φέρνει το πρόσφατο παρελθόν στη σύγχρονη οπτική και δραματουργική αντίληψη. Το πρωτότυπο σενάριο της Πέννυς Φυλακτάκη και του Βαγγέλη Νάση μοιάζει να βγήκε από τις σελίδες κάποιου διεθνούς best seller, γραμμένο και δομημένο εξαιρετικά τόσο ανά επεισόδιο όσο και ως προς τη συνολική του εξέλιξη, την ίδια στιγμή που φωτίζει πλήρως τις πτυχές του κάθε χαρακτήρα (και δεν είναι λίγοι). Βλέπετε, η κεντρική ιδέα του βίαιου χωρισμού των τεσσάρων αδελφών σε τρία σπίτια, μας ανοίγει την πόρτα σε τρεις διαφορετικούς κόσμους και συνθήκες, καθώς παρακολουθούμε τη ζωή των οικογενειών αυτών όχι μόνο σε σχέση με την ψυχοκόρη τους αλλά και αυτόνομα, η κάθε μία με τον δικό της καλογραμμένο και καλοσχεδιασμένο μικρόκοσμο. 

Η σκηνοθεσία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη αγγίζει υπαινικτικά τα αστικά μελό του ελληνικού κινηματογράφου εκείνης της εποχής (άποψη που επικροτώ, καθώς έχω πολλάκις εκφράσει την άποψή μου για τις διακριτικές εκλεκτικές συγγένειες στην εξέλιξη των ειδών στην ιστορία της μυθοπλασίας), αλλά με άποψη σύγχρονη και διεθνή, έτσι όπως κοντράρει με αφηγηματική ακρίβεια το ρετρό της εποχής με τα σύγχρονα ακούσματα σε τραγούδια και μουσικές, φωτίζει τα κάδρα του με χρώματα της Finos Film, ενισχύει τη κλειστοφοβική αίσθηση των ηρωίδων μας με τα διαρκή κοντινά του και φυσικά αποσπά αξέχαστες ερμηνείες επιπέδου που συγκλονίζει. Το καστ στις "Ψυχοκόρες" δίνει ρεσιτάλ σε κάθε ένα από τα 60 επεισόδια (20 ανά κύκλο), αναδεικνύει ηθοποιούς που γνωρίζαμε και μας συστήνει ταλεντάκια που θα μας απασχολήσουν ευχάριστα στο μέλλον. Εξαιρετική η επιλογή των νεαρών ηθοποιών που υποδύονται τις τέσσερις αδελφές, με αποκάλυψη πραγματική την Άννα Λουιζίδη στον υπέροχο μέχρι τέλους ρόλο της Φρόσως. Θα μου επιτρέψετε να σταθώ συγκεκριμένα στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για την εξαιρετική ζυγοστάθμιση των συναισθημάτων του σε κάθε βλέμμα και κάθε λέξη που ξεστομίζει, όπως και στη Δήμητρα Ματσούκα που αγγίζει κορυφαίες χορδές ερμηνείας ίσως στον καλύτερο μέχρι τώρα ρόλο της καριέρας της. Είναι, απλά, συνταρακτική, τρομακτική και σπαρακτική. Μεγάλη μορφή ερμηνευτικά και δραματουργικά η Νεκταρία Γιαννουδάκη στον ρόλο της οικονόμου Αρχοντούλας, κορυφαίος στις εκρήξεις του ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και εξαιρετικής αληθοφάνειας και ροής στην ερμηνεία της η Μαρίνα Ασλάνογλου. Οφείλετε να προσέξετε τον Αλέξανδρο Βάρθη, στον ρόλο του ερωτευμένου νταβατζή, αλλά και τον Γιώργο Ζιάκα, εντυπωσιακό σε όψη και συναισθηματικό έλεγχο, έτσι όπως υποδύεται τον γιο του ζεύγους Ματσούκα-Δαδακαρίδη. Αξέχαστος μένει ο Αναστάσης Λαουλάκος στον ρόλο του Μέλιου.

Φυσικά, η επιτυχία της σειράς οφείλεται κατά κύριο λόγο και στην ύψιστη και με αυτοθυσία φροντίδα που δόθηκε στην παραγωγή, με όλα τα εγγενή προβλήματα που παρουσιάζουν τα έργα εποχής στην Ελλάδα (άντε βρες σήμερα σημείο σε μεγάλη πόλη που να θυμίζει τα χρόνια του '60). Πέρα από τις όποιες συμβάσεις, η προσοχή στη λεπτομέρεια σε ό,τι αφορά σκηνικά, μικροαντικείμενα, αυτοκίνητα και κοστούμια είναι αξιοθαύμαστη, παρέα με τη συνολική αίσθηση που οι "Ψυχοκόρες" αφήνουν ως προς την εικόνα και τον ήχο τους (μολονότι ο ΑΝΤ1 επιμένει να συμπιέζει ενοχλητικά τον ήχο στην ερτζιανή του μετάδοση από καταβολής κόσμου). Καθόλου τυχαία βέβαια όλη αυτή η εμμονή στην κατά το δυνατόν τελειότητα, αφού η σειρά είναι παραγωγή της Feelgood, μίας εκ των δύο κορυφαίων κινηματογραφικών εταιρειών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, στο τιμόνι της οποίας συναντάμε την πολύπειρη και με βαθύ κινηματογραφικό ένστικτο Ειρήνη Σουγανίδου που στην περίπτωσή μας συναντά τη Φρόσω Ράλλη, που από μόνη της είναι ίσως η μισή ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

The actors (2024)

Η παραλία (2023)

Το προξενιό της Ιουλίας (2023)

Blink Twice (2024)

Beetlejuice Beetlejuice (2024)