Child 44 (2015)


Δραματική ταινία της Summit, σε σκηνοθεσία Ντανιέλ Εσπινόζα, με τους Τομ Χάρντυ, Νούμι Ράπατσε, Γκάρυ Όλντμαν, Τζόελ Κίνναμαν, Φαρές Φαρές, Βενσάν Κασέλ. 

Δεκαετία '50, στη σταλινική ΕΣΣΔ, ένας αξιωματικός ασφαλείας πέφτει σε δυσμένεια όταν δεν κατορθώνει να βρει αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πως η γυναίκα του είναι προδότις του καθεστώτος και μετατίθεται στην πολιτοφυλακή ενός γκούλαγκ. Την ίδια στιγμή, ο θάνατος ενός μικρού παιδιού, το οποίο εμφανέστατα είχε δολοφονηθεί, αποδίδεται σε σιδηροδρομικό ατύχημα, καθώς στο σταλινικό παράδεισο δεν υπήρχαν δολοφόνοι και όποιος υποστήριζε δημόσια το αντίθετο θεωρείτο προδότης. 

Πυκνογραμμένη ιστορία, με ενδιαφέρον τόσο ως προς την εύρεση του δολοφόνου όσο και ως προς τον κίνδυνο που εκπροσωπούσε το απολυταρχικό καθεστώς της εποχής για τους πρωταγωνιστές, που δικαιολογεί τη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου τού Τομ Ρομπ Σμιθ στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Αυτή καθ' εαυτή η ταινία όμως, το δισυπόστατο της ιστορίας αδυνατεί να το διαχειριστεί με αποτέλεσμα να χάνει το ύφος της και να μην αποφασίζει αν είναι πολιτικό δράμα ή αστυνομικό θρίλερ. Το καστ είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά ερμηνευτικά υποφέρει από αυτή τη βλακώδη σύμβαση να μιλάνε αγγλικά με ρώσικη προφορά, ενώ τα γυρίσματα στην Τσεχία δημιουργούν μια κλειστοφοβία στα εξωτερικά πλάνα ώστε να μην φανεί κάτι που δεν πρέπει, αφού η Μόσχα (τόπος όπου διαδραματίζεται η υπόθεση) δεν εμφανίζεται ούτε σε φωτογραφία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)