Κινηματογράφοι - Μαρία Έλενα-Όναρ (χειμερινός + θερινός)


Το θερινό Όναρ στην ταράτσα

Η χειμερινή Μαρία Έλενα



Συνοικιακός κινηματογράφος με χειμερινή και θερινή αίθουσα στους Αγίους Αναργύρους, στην περιοχή της Ανάκασας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του 1996, σε ολοκαίνουργιο κτίριο, ειδικά φτιαγμένο για τον κινηματογράφο που ονομάστηκε αρχικά Μαρία Έλενα. Δεν γνωρίζω αν στην τοποθεσία του προϋπήρχε ένας άλλος θερινός με το ίδιο όνομα που καταγράφεται ιστορικά στην περιοχή με έναρξη λειτουργίας το 1965. Πάντως, το νέο σινεμά λειτούργησε περίπου μία δεκαετία προτού κλείσει οριστικά, και να περάσει τρία χρόνια αργότερα στα χέρια του Δήμου Αγίων Αναργύρων, με την προσθήκη του νέου ονόματος Όναρ, ειδικά για το θερινό. Και οι δύο αίθουσες λειτουργούν απρόσκοπτα ως δημοτική επιχείρηση, πλέον, ενώ τελικά διατηρήθηκαν και τα δύο ονόματα και πλέον επισήμως αποκαλείται Μαρία Έλενα-Όναρ, που αν το σκεφτείτε δεν είναι και το πιο πιασάρικο όνομα για σινεμά (θεωρώ πως οι περισσότεροι εξακολουθούν να το αποκαλούν Μαρία Έλενα).

Το κτίριο είναι κομψό και κυριαρχεί στην περιοχή του, σε μια μικρή παράλληλο της Δημοκρατίας και της Κωνσταντινουπόλεως, που μετά την υπογειοποίηση των γραμμών του τραίνου έχει γίνει πανέμορφη. Πολλά ταμπλώ στα λιγοστά σκαλιά της εισόδου και αφίσες στις γυάλινες επιφάνειες φιλοξενούν αφίσες και φωτογραφίες από τις ταινίες που προβάλλονται και τα "προσεχώς". Το ταμείο βρίσκεται εξωτερικά της εισόδου, στη δεξιά πλευρά, δίπλα στις τζαμένιες πόρτες που οδηγούν στο φιλόξενο και ευρύχωρο φουαγέ. Το πλούσιο σε επιλογές μπαρ θα το συναντήσετε στα δεξιά σας, ενώ αριστερά του χώρου υποδοχής υπάρχουν οι σκάλες και το ασανσέρ που οδηγούν είτε στον εξώστη του χειμερινού είτε στο θερινό.

Οι πόρτες για τον χειμερινό κινηματογράφο Μαρία Έλενα βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την είσοδο και σας οδηγούν κάθετα, στη μέση της αίθουσας. Ψηλοτάβανη, διακριτικά κομψή σε αποχρώσεις του μπλε, του λευκού και του γκρι και με έναν φιλικό αέρα, η Μαρία Έλενα σας υποδέχεται εντυπωσιακά, αλλά και χαμηλόφωνα. Οι μπλε πολυθρόνες είναι τοποθετημένες σε 4 μπλοκ, με τρεις κάθετους διαδρόμους και έναν οριζόντιο, ιδιαίτερα φαρδύ, ανάμεσά τους, που χωρίζει την αίθουσα σε δύο διακριτά τμήματα. Το δάπεδο είναι επικλινές και εξασφαλίζει άνετη θέαση από οποιοδήποτε σημείο. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η μεγάλη σινεμασκόπ οθόνη που είναι τοποθετημένη σε σωστό ύψος, πίσω από μια μεγάλη σκηνή (καθώς η αίθουσα φιλοξενεί επίσης θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις). Μάλιστα, δεν βρίσκεται "κολλημένη" στον τοίχο, αλλά τοποθετημένη μπροστά από μία ξεχωριστή επιφάνεια, δημιουργώντας από πίσω της ένα κενό, τόσο για τα ηχεία όσο και για την είσοδο-έξοδο προς τα παρασκήνια. Ο προβολέας της NEC αποδίδει σωστά και λαμπερά την εικόνα της ψηφιακής προβολής, ενώ ο Dolby Digital ήχος ακούγεται σε εξαιρετική ισχύ, βαθιά μπάσα και διακριτή στερεοφωνία στα περιφερειακά.

Για το θερινό Όναρ, ανεβαίνετε με το ασανσέρ στην ταράτσα. Εκεί, μπορείτε να αράξετε άνετα στον χώρο έξω από την αίθουσα και να απολαύσετε τα πολλά και διάφορα που σας προσφέρει το μπαρ (από καφέ και γρανίτες μέχρι τσιμπολογήματα και καραμελάκια Haribo τα οποία πολύ εκτίμησα) και όλα σε πολύ φιλικές τιμές. Αυτό το μίνι-ταρατσάκι έχει τραπεζάκια για να περιμένετε με την ησυχία σας και το κυριότερο πολλή δροσιά (ειδικά αν σκεφτείτε ότι βρέθηκα εκεί με καύσωνα).

Περνάμε στην αίθουσα, η οποία απέχει από τη φιλοσοφία "αγιόκλημα και γιασεμιά", αφού δεν έχει πράσινο και ο διάκοσμός της είναι σχετικά λιτός. Έχει όμως αμφιθεατρική κλίση, μεγάλη οθόνη, τραπεζάκια στα καθίσματα και σας εξασφαλίζει μια ποιοτική ψηφιακή προβολή, με λαμπερή εικόνα και δυνατό στερεοφωνικό ήχο. 

Ειδική μνεία οφείλω στο πολύ ευγενικό και χαμογελαστό προσωπικό του κινηματογράφου.


Μαρία Έλενα-Όναρ

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Περισσότερους θερινούς κινηματογράφους θα βρείτε συγκεντρωμένους εδώ. Για τη συγκεντρωτική λίστα των σινεμά, κλικ εδώ.

Σχόλια

  1. Ναι, υπήρχε εκεί το ιστορικό πια Μαρία-Έλενα από τη δεκαετία του 1960, διαρκούς λειτουργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λέτε "διαρκούς" λειτουργίας, εννοε΄τε πως ήταν χειμερινός και θερινός, ή πως ως θερινός λειτουργούσε στην ίδια θέση από το 1965 μέχρι που χτίστηκε το καινούργιο;

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)