El clan (2015)


Ελληνικός τίτλος: Η φαμίλια

Δραματική ταινία της Fox, σε σκηνοθεσία Πάμπλο Τραπέρο, με τους Γκιγέρμο Φραντσέλα, Πήτερ Λανζάνι, Λίλι Πόποβιτς, Γκαστόν Κοτσαράλε, Στεφανία Κεσλ. 

Πρόκεται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας Πούτσιο, διαβότητης για τις απαγωγές και τις δολοφονίες πλουσίων στην Αργεντινή, στα χρόνια του '80. Με βαθιές σχέσεις με τη χούντα, η φαμίλια Πούτσιο ζητούσε λύτρα για τους απαχθέντες, τους οποίους δολοφονούσε μετά, ώστε να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Το πιο σοκαριστικό στην ιστορία είναι ότι τους απαχθέντες τούς κρατούσαν στο σπίτι τους, ενόσω συνέχιζαν κανονικότατα την ημέρα τους. Αμιγώς οικογενειακή η επιχείρηση, με τη μητέρα να κόβει μερίδες από το φαγητό της ημέρας για τα θύματά τους που κρατούσαν σε ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο, ενώ αργότερα έχτισαν ένα νέο χώρο στο υπόγειο, με τσιμεντένιους τοίχους πάχους 30 εκατοστών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πατέρας, "η επιχείρηση κάνει νέα βήματα". 

Αυτή την ακρότητα στην καθημερινή τους συμπεριφορά και την ψυχρότητα με την οποία εκτελούσαν κάθε τους κίνηση αποδίδει και ο Τραπέρο στην ταινία, η οποία στέκει ψυχρά και αντικειμενικά απέναντι στην κατάσταση, χωρίς να παίρνει την παραμικρή συναισθηματική θέση. Κυρίαρχος όλων ο Αρχιμήδης Πούτσιο, πατριάρχης της φαμίλιας, εξαιρετικά ερμηνευμένος από τον Γκιγέρμο Φραντσέλα, με τα εφιαλτικά γαλάζια σαν γυάλινα μάτια του φωτισμένα τόσο εύστοχα που να θυμίζει ασπρόμαυρο τέρας από ταινία του Μούρνάου. Το υπόλοιπο καστ στέκει αξιοπρεπώς απέναντι στην κάμερα, υποστηρίζοντας απόλυτα τη "φυσιολογικότητα" της ζωής τους, κάτι που΄ίσως στερεί από την ταινία έναν πιο έντονο ρυθμό, τουλάχιστον στο πρώτο της μισό. Το ενδιαφέρον της, πάντως, παραμένει αμείωτο, μέχρι το φινάλε, από το οποίο, όμως, λείπει ενδεχομένως μια μεγαλύτερη κορύφωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)