Ενας τρελός, τρελός αεροπειρατής (1973)



Κομεντί της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη, με τους Κώστα Βουτσά, Νίκο Ρίζο, Καίτη Παπανίκα, Γιάννη Βογιατζή, Σταύρο Ξενίδη, Έλσα Ρίζου, Έλια Καλλιγεράκη, Μαρίκα Κρεββατά, Γιώργο Γαβριηλίδη. 

Δύο φίλοι, παντρεμένοι με αεροσυνοδούς, μοιράζονται το ίδιο διαμέρισμα ως συγκάτοικοι, κάτι που κάνουν και οι γυναίκες τους στο διπλανό, αφού η αεροπορική εταιρεία όπου εργάζονται δεν επιτρέπει στις συνοδούς των αεροσκαφών τους να παντρεύονται. Έτσι, αλλάζουν διαμερίσματα στα κρυφά από το μπαλκόνι, με αποτέλεσμα σειρά από παρεξηγήσεις.

Κατ' ουσίαν φιλμάρισμα του θεατρικού των Ασημάκη Γιαλαμά/Κώστα Πρετεντέρη αποτελεί η συγκεκριμένη ταινία, με το σύνολο της δράσης να εκτυλίσσεται στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος. Χαριτωμένη η ιδέα, δουλεύει πολύ περισσότερο στις σκηνές μεταξύ του Κώστα Βουτσά και του Νίκου Ρίζου (εξαιρετικός σε αυτήν την ταινία), των οποίων η δυναμική θυμίζει σε πολλά το "Παράξενο Ζευγάρι" του Νηλ Σάιμον. Χαριτωμένο, χωρίς όμως να είναι και κάτι το ιδιαίτερο, στηρίζει τον τίτλο του στις αεροπειρατείες που ήταν τότε "της μόδας", ενώ κατ' ουσίαν δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το κείμενο αυτό καθ' εαυτό, με κάμποσα στοιχεία δανεικά και από το θεατρικό είδος του μπουλβάρ, στα χέρια ενός γάλλου σκηνοθέτη θα είχε αποκτήσει νεύρο και τέμπο, ενώ εδώ το ρίχνουμε στην εύκολη πλάκα. 

Η γυναίκα του Νίκου Ρίζου στην ταινία, η Έλια Καλλιγεράκη, είχε βγει Σταρ Ελλάς το 1967 και στη συνέχεια ακολούθησε μια σύντομη καριέρα ηθοποιού στο σινεμά αλλά και στην τηλεόραση, όπου πρωταγωνιστούσε στη θρυλική "Γειτονιά". Είναι ανιψιά του Δήμου Σταρένιου. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)