Les premiers les derniers (2016)


Ελληνικός τίτλος: Η αρχή και το τέλος

Δραματική ταινία της Wild Bunch, σε σκηνοθεσία Μπουλί Λάνερς, με τον ίδιο και τους Αλμπέρ Ντυποντέλ, Σουζάν Κλεμάν, Νταβίντ Μουργκιά, Μάικλ Λόνσντέηλ. 

Δύο κυνηγοί επικυρηγμένων αναζητούν να βρουν ένα κινητό τηλέφωνο για λογαριασμό του αφεντικού τους. Η συσκευή, που υποτίθεται πως περιέχει μια πολύτιμη εφαρμογή, βρίσκεται στα χέρια του Γουίλλυ, που συνοδεύει την αγαπημένη του, τη Σάρα, να βρει τη χαμένη της κόρη προτού έρθει το τέλος του κόσμου.

Παράξενο φιλμάκι, με ιδιότροπη ιστορία και χαρακτήρες, ενδεικτικό του βελγικού σινεμά, το οποίο όταν αφήνεται αυτόνομο από τη γείτονα Γαλλία, βγάζει μια ιδιαιτερότητα, μια σκοτεινιά και μία ευρύτερη μίρλα στις ταινίες του. Πνιγμένο στην γκριζάδα του τοπίου αλλά και των ψυχών των πρωταγωνιστών του, το φιλμ ακροβατεί μεταξύ ενός σουρεαλιστικού γουέστερν και του σινεμά του Ταραντίνο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει τη δική του ματιά. Είναι οι χαρακτήρες, όμως, τόσο ακραίοι και ελλειπτικοί, που δεν υπάρχει κανένας τρόπος ταύτισης μαζί τους. Άρα, μένεις απλός θεατής της ιστορίας, μέχρι τέλους, αντιμετωπίζεις με χαμόγελο τις εκπλήξεις και το μαύρο χιούμορ της, αλλά όλη αυτή η γκριζάδα σού σφίγγει κάπως την καρδιά. Έχει ταυτότητα, πάντως, κεντρίζει την περιέργεια ενώ παρουσιάζει σίγουρα ενδιαφέρον για κάποιον σινεφίλ που θέλει να δει τι κάνουν οι Βαλόνοι στο δικό τους σινεμά. Ειδικά δε, όταν ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο Ιησούς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)