Οι κολασμένοι (1964) (Α/Μ)


Δραματική ταινία της Βεατρίκη Φιλμ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χαρβάτη, με τους Κώστα Κακκαβά, Ντέπυ Μαρτίνι, Βύρωνα Πάλλη, Ανέστη Βλάχο, Νέλλη Παππά, Παντελή Ζερβό. 

Ο Ανδρέας επιστρέφει στο νησί του, μετά από μακρόχρονη απουσία, ξυπνώντας έριδες του παρελθόντος. Βλέποντας πως οι υλοτόμοι κάτοικοι του χωριού εξακολουθούν να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης του ντόπιου επιστάτη, δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του και να φτάσει στα όρια, γεγονός που επιδεινώνεται από τη σχέση του με την αδελφή του που έχει έρθει στο νησί για διακοπές.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα remake στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, καθώς αποτελεί copy-paste της ομότιτλης ταινίας του 1953, σε σκηνοθεσία Πλάτωνα Κάππα. Με εμφανή σοβαρότητα στην παραγωγή όσο και στην κινηματογράφηση που έγινε αποκλειστικά σε φυσικούς χώρους, περαιτέρω  ενδιαφέρον στους "Κολασμένους" παρουσιάζει η κεκαλυμμένη πολιτική τους διάσταση, καθώς κύριο μέλημα του πρωταγωνιστή είναι η επανασύσταση του συνεταιρισμού που θα επιτρέψει στους συγχωριανούς του να αντιταχθούν στον επιστάτη που κοιτάζει το συμφέρον τόσο το δικό του όσο και του αφεντικού του. Βέβαια, για τον φόβο των Ιουδαίων εκείνη την εποχή, ο συνεταιρισμός δεν αποκτά πολιτική χροιά και ο επιστάτης παρουσιάζεται ως μεμονωμένα κακός και φιλάργυρος. Το love story δένει με ενδιαφέροντα τρόπο τα γεγονότα, αλλά στο σύνολό της η ταινία πάσχει από μια αφέλεια στους διαλόγους που είτε ακούγονται υπερβολικοί είτε διδακτικοί. Πάντως, φαίνεται πως το κοινό της εποχής αδιαφόρησε πλήρως για την ταινία, αφού στην Α' Προβολή της δεν έφτασε καν τα 2.000 εισιτήρια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)