Metti la nonna in freezer (2018)


Ελληνικός τίτλος: Βάλε τη γιαγιά στο ψυγείο

Κωμωδία των 01/RAI σε σκηνοθεσία Τζανκάρλο Φοντάνα και Τζουζέπε Στάζι, με τους Φάμπιο Ντε Λουίτζι, Μίριαμ Λεόνε, Λουτσία Οκόνε, Μαρίνα Ρόκκο, Μπάρμπαρα Μπουσέ.

Η Κλαούντια έχει μια εταιρεία συντήρησης έργων τέχνης, η οποία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει αφού το κράτος δεν της έχει εξοφλήσει εργασίες που της έχει αναθέσει. Μέχρι να ταχτοποιηθεί το χαμένο στη γραφειοκρατία και διαφθορά θέμα της, η Κλαούντια πληρώνει τους μισθούς των δύο υπαλλήλων της από τη σύνταξη της γιαγιάς της. Μόνο που η γιαγιά πεθαίνει ξαφνικά, και οι δύο υπάλληλοι και φιλενάδες της την πείθουν να αποκρύψει τον θάνατό της ώστε να συνεχίζει να εισπράττει τη σύνταξη (και αυτές τον μισθό τους). Έτσι, η γιαγιά καταλήγει στον καταψύκτη, η Κλαούντια συνεχίζει να λειτουργεί την εταιρεία κανονικά, αλλά χωρίς να υπολογίζει τον Σιμόνε, έναν αδιάφθορο και εργασιομανή αστυνομικό της Οικονομικής Υπηρεσίας που είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της.

Ολίγον φαρσική αλλά εντελώς σύγχρονη κωμωδία που περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην ιταλική κοινωνία που τραβάει κι αυτή τα ζόρια της, ακόμη και χωρίς μνημόνια. Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο πώς το ιταλικό σινεμά μέσα από τις κωμωδίες του κατορθώνει να σχολιάζει διαρκώς την τρέχουσα πραγματικότητα, η οποία μολονότι σε πάρα πολλά σημεία είναι όμοια με τη δική μας δεν δείχνει να απασχολεί ποσώς το ελληνικό σινεμά. Φανταστείτε δηλαδή τι θα γύριζαν οι Ιταλοί εάν ζούσαν όσα ζούμε εμείς από το πρώτο μνημόνιο και μετά. Πέραν αυτού, η ταινία, παρά τα μικρά θέματα ρυθμού που αντιμετωπίζει σε ορισμένα σημεία, είναι καλογυρισμένη και καλοπαιγμένη, έξυπνη και αστεία, καθώς περιγράφει έστω και προσχηματικά χαρακτήρες, ενόσω στέκει αμείλικτος κριτής του ευρύτερου ωχαδερφισμού και της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο λειτουργίας του κράτους και κάθε έκφανση των λειτουργών του. Οι έξυπνοι και κοφτοί διάλογοι (και με κάποια λειτουργικά λογοπαίγνια, τα οποία δυστυχώς δεν μπορούν να αποδοθούν στη μετάφραση) ανεβάζουν τον πήχυ του χιούμορ, ενώ οι ερμηνείες όλων συντελεστών είναι συμπαθείς και αποτελεσματικές. Ανάλαφρη και αξιοπρεπής ψυχαγωγία.


Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)