Avengers: Endgame (2019) (IMAX) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Εκδικητές -Η Τελευταία Πράξη

Κόμικ περιπέτεια φαντασίας της Marvel, σε σκηνοθεσία Άντονυ & Τζο Ρούσσο, με τους Κρις Έβανς, Κρις Χέμσγουορθ, Ρόμπερτ Ντάουνυ Τζούνιορ, Μαρκ Ράφαλο, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζέρεμυ Ρέννερ, Πωλ Ραντ, Ντον Τσηντλ, Μπρι Λάρσον, Κάρεν Γκίλαν.

Στα αποκαΐδια της τραγικής μάχης που είχε ολοκληρώσει τον "Πόλεμο της Αιωνιότητας", οι εναπομείναντες Εκδικητές προσπαθούν να βρουν τρόπο να επαναφέρουν τον πληθυσμό που εξαφάνισε ο Θάνος. Με τα πάντα διαλυμένα και τους ίδιους σε ελεεινή κατάσταση, ξεκινούν μια απελπισμένη αποστολή, με σκοπό να εντοπίσουν τον Θάνος, του οποίου τη θέση υποψιάζονται. Και βρισκόμαστε μόλις στο δέκατο περίπου λεπτό της ταινίας...

Υπολείπονται άλλα 173' περίπου ώστε η Marvel να ολοκληρώσει όχι μόνο την ιστορία που ξεκίνησε με το προηγούμενο κινηματογραφικό κεφάλαιο των Εκδικητών, αλλά και αυτήν που άρχισε να αφηγείται με τον Άιρον Μαν το 2008. Και, διάολε, πώς τα καταφέρνει! 

Τα καταφέρνει με το σενάριο: ναι, προφανώς και η ταινία εξιστορεί τη δεύτερη μάχη με τον Θάνος, αλλά επ' ουδενί με τον τρόπο που φαντάζεστε, ούτε τη στιγμή που περιμένετε. Στην ουσία δεν πρόκειται απλά και μόνο για τη συνέχεια της "Αιωνιότητας", αλλά για ένα νέο έπος που ξεκινάει από την αρχή (κυριολεκτικά σχεδόν) για να επιστρέψει σε αυτήν, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο. Έτσι, καταφέρνει να εκπλήσσει, να συγκινεί και να συναρπάζει, καθώς εξελίσσεται σιγά-σιγά για να κλιμακωθεί σε αυτό το αξιομνημόνευτο φινάλε. 

Τα καταφέρνει και με τη σκηνοθεσία: οι δύο Ρούσο που σκηνοθέτησαν και το προηγούμενο κεφάλαιο των Εκδικητών, έχουν απόλυτη αίσθηση του χρόνου, του υλικού τους και του ειδικού του βάρους. Ξέρουν άριστα να διαχειριστούν για ακόμη μία φορά ένα πλήθος χαρακτήρων, εκμεταλλευόμενοι το σενάριο που αφήνει χώρο για όλους και για όλα. Ξέρουν από κινηματογραφικό τέμπο (οι τρεις ώρες μοιάζουν μετά βίας 90 λεπτά), ξέρουν να διαχειριστούν τη δράση αλλά δεν φοβούνται να βουτήξουν στα βαθιά και στο συναίσθημα. Αν κάνει κάτι αυτήν την ταινία να ξεχωρίζει, είναι η αγάπη και ο σεβασμός της. 

Τα καταφέρνει και με τις ερμηνείες: έχοντας στα χέρια τους σενάριο και στο πλευρό τους δύο σκηνοθέτες που ξέρουν πώς να το διαχειριστούν, οι ηθοποιοί της ταινίας δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, με αποτέλεσμα και τα πιο απίστευτα να μοιάζουν πιστευτά, και οι χάρτινοι ήρωες που υποδύονται να αποκτούν όχι απλά κινηματογραφική οντότητα, αλλά να περνούν στη ζώνη του πραγματικού. Έτσι, για παράδειγμα, ο Κάπταιν Αμέρικα του Κρις Έβανς προφανώς και δεν είναι ο αληθινός Κάπταιν Αμέρικα, αλλά ΕΙΝΑΙ ο Κάπταιν Αμέρικα, αν ο Κάπταιν Αμέρικα είχε υπάρξει στην πραγματικότητα. Λίγο να αφεθείς, είσαι σίγουρος πως όλοι αυτοί οι υπέροχοι και λαμπεροί ηθοποιοί υποδύονται πραγματικούς χαρακτήρες σε μια βιογραφική ταινία. Κι αν δεν σας αρκεί ο Κρις Έβανς, δείτε τον Χαλκ/Μπρους Μπάννερ του Μαρκ Ράφαλο, ακόμα και κάτω από την παραμόρφωση του CGI. Όμως, είπαμε, η ταινία έχει σενάριο και έχει και σκηνοθέτες.

Όσο για την αγάπη και τον σεβασμό που ανέφερα πρωτύτερα, θα τον αντιληφθείτε εύκολα βλέποντας την ταινία, καθώς μας αποχαιρετά με ένα τεράστιο ευχαριστώ, τόσο προς εμάς, όσο και προς όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν την τρελή κούρσα των τελευταίων 11 ετών. 

Επικό. Συγκινητικό. Λυτρωτικό. Ορίζει τη νέα εποχή για τα μπλοκμπάστερ και θέτει το μέτρο σύγκρισης για όλες τις ταινίες με υπερήρωες που θα ακολουθήσουν. Σέβεται τις ρίζες του, αγκαλιάζει τους θεατές του και γίνεται καταιγιστικό στο φινάλε του. Κάθε φορά που θα ακούγεται ή θα διαβάζεται η φράση "Avengers assemble" πάντοτε θα παραπέμπει σε αυτήν τη στιγμή σε αυτήν την ταινία. Η μισή αίθουσα έκλαιγε τουλάχιστον για μισή ώρα. Κι όταν δεν έκλαιγε, χειροκροτούσε. Είναι ο "Τιτανικός" των super hero movies. Και είναι το τέλος μιας εποχής.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα από σειρές και ταινίες που βασίζονται σε κόμικς θα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)