Ο μόδιστρος (1967) (Α/Μ)


Κωμωδία της Αθηνά Φιλμς, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου, με τους Σταύρο Παράβα, Ζέτα Αποστόλου, Ντίνα Τριάντη, Μαρίκα Κρεββατά, Περικλή Χριστοφορίδη, Αθηνόδωρο Προύσαλη, Σωτήρη Μουστάκα.

Ο Στάθης και η Μαρίνα είναι ένα ευτυχισμένο αντρόγυνο με εμπιστοσύνη ακλόνητη ο ένας προς τον άλλον. Μόνο που αυτό αλλάζει όταν η Μαρίνα μαθαίνει πως ο άντρας της συναντήθηκε εν αγνοία της με έναν παλιό του έρωτα, τη χυμώδη χορεύτρια Σουζάνα. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν μπλέκεται στην υπόθεση και η ανακατώστρα πεθερά του Στάθη, ο οποίος τώρα πρέπει να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας. Μοναδική του ελπίδα να πείσει τους πάντες για την αθωότητά του αλλά και να γλιτώσει από τα μαχαίρια του χασάπη αδελφού της Σουζάνας είναι να υποδυθεί τον μόδιστρο, προκαλώντας όμως νέα προβλήματα στη σχέση του με τη γυναίκα του.

Τη ζημιά την είχε κάνει ήδη ο "Φίφης ο αχτύπητος" έναν χρόνο νωρίτερα, οπότε εδώ έχουμε ξανά τον Παράβα να υποδύεται στα ψεύτικα έναν γκέι χαρακτήρα, προφανώς στα όρια του γελοίου και μίλια ολόκληρα από οποιαδήποτε έννοια σεβασμού. Εντάξει, άλλοι καιροί, άλλα ήθη και άλλα έθιμα, αλλά εν την απουσία οποιασδήποτε άλλης αναφοράς στην ομοφυλοφιλία στο ελληνικό σινεμά, η διαρκής απεικόνιση υπό τη μορφή καρικατούρας μόνο καλό δεν έκανε γενικώς στην κοινωνία. Τώρα, πέραν όλων αυτών, η ταινία προσπαθεί να σταθεί περισσότερο ως κωμωδία παρεξηγήσεων και όχι ως αρπαχτή της πλάκας (ο Ορέστης Λάσκος κάνει ό,τι μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση) αλλά και πάλι είναι εμφανές ότι το όλο εύρημα στηρίζεται απλά στο να δει το κοινό τον Σταύρο Παράβα κουνιστό και λυγιστό. Δεν είναι Φίφης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαραιτήτως και καλύτερο. Επίσης, αν δεν πείθεστε για τις προθέσεις των δημιουργών, να σας θυμίσω πως έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε ο "Τσαχπίνης".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)