The card counter (2021)


Ελληνικός τίτλος: Μετρητής καρτών

Δραματική ταινία των Focus/HanWay σε σκηνοθεσία Πωλ Σραίντερ, με τους Όσκαρ Άιζακ, Τίφανυ Χάντις, Τάυ Σέρινταν, Γουίλλεμ Νταφόε.

Ο Γουίλλιαμ Τελλ είναι επαγγελματίας χαρτοπαίκτης με μια αλάνθαστη ικανότητα να μετρά τα φύλλα που περνούν από το τραπέζι ώστε να έχει διαρκώς το προβάδισμα έναντι των συμπαικτών του. Στρατιωτικός στο παρελθόν που έχει περάσει και 10 χρόνια από τη φυλακή, ο Γουίλ ξέρει πόσο να παίζει, πότε να σταματά και πόσα να κερδίζει κάθε φορά, προτού κινήσει την προσοχή των άλλων. Με μια ρουτίνα υπνωτιστική και βίο μοναχικό, ξαφνικά βρίσκεται ανάμεσα σε δύο προτάσεις: από τη μια πλευρά, η παλιά του γνώριμη, η Λα Λίντα, χρηματοδότης χαρτοπαικτών, του ζητά να συμμετάσχει στο παγκόσμιο τουρνουά πόκερ στο Λας Βέγκας. Από την άλλη, η (όχι και τόσο) τυχαία γνωριμία του με τον Κερκ, έναν περιπλανώμενο νεαρό, τον μετατρέπει σε σύμβουλο και προστάτη του, έναντι μάλιστα ενός ανθρώπου με τον οποίο έχουν κοινό τραυματικό παρελθόν.

Μετά τις εξίσου ενδιαφέρουσες "Ακρότητες", ο Πωλ Σραίντερ επιστρέφει με ακόμα μία ταινία εξιλέωσης, υπνωτιστική και εσωτερική, σαν ταξίδι ψυχής στις μνήμες και προς μία προδιαγεγραμμένη τιμωρία. Υπόθεση πολύ προσωπική για τον δημιουργό της, καθώς υπογράφει και το σενάριο, ο "Μετρητής Καρτών" είναι ένα ενδιαφέρον αν και ιδιαίτερο φιλμ, του οποίου βασικοί πυλώνες στέκουν οι ερμηνείες των τεσσάρων βασικών πρωταγωνιστών, αλλά πάνω από όλα ο ίδιος ο Όσκαρ Άιζακ που στέκει ψυχή και συνδετικός κρίκος της ταινίας. Έχοντας να αντιμετωπίσει έναν ρόλο για τον οποίο ο Σραίντερ δεν μας δίνει και πολλές πληροφορίες, ο Άιζακ τον διαχειρίζεται στην απόλυτη μοναξιά του και μέσα από μια διαρκή εσωτερική αγωνία που μετουσιώνεται σε πόνο. Ενστερνιζόμενος και ο ίδιος την υπνωτιστική ρουτίνα του ήρωα που υποδύεται, παίρνει την ταινία στους ώμους του, χωρίς ποτέ να σου επιτρέψει να δεις πίσω από αυτό το διαρκές poker face με το οποίο πλέον ντύνει ολόκληρη τη ζωή του. Θύμα, θύτης, φοβισμένος ή επικίνδυνος, ο Γουίλλιαμ Τελλ κινεί τα νήματα πιστεύοντας πως μπορεί να διαχειριστεί τη ζωή τη δική του και των άλλων σαν μια προϋπολογισμένη παρτίδα με χαρτιά. Κι όταν το μέτρημα εν τέλει τού ξεφεύγει, τότε χάνει και ο ίδιος τον έλεγχο, ακόμα κι αν ξέρει πως το αποτέλεσμα θα είναι το έγκλημα (και η τιμωρία). Κόντρα χαρακτήρας η λαμπερή και εντός κλίματος Λα Λίντα της Τίφανυ Χάντις, ενώ ο Τάυ Σέρινταν ποντάρει στην "εφηβική" σκοτεινιά του ήρωά του, ανερχόμενος διαρκώς σε ηθοποιό ολοκληρωμένο. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)