Κατηγορώ την κοινωνία (1966) (Α/Μ)

 



Δραματική ταινία της Αθηνά Φιλμς, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ζιάγκου, με τους Γκέλυ Μαυροπούλου, Παύλο Λιάρο, Μαρί Πανταζή, Μιράντα Μυράτ, Στέφανο Στρατηγό, Γιώργο Βρασιβανόπουλο, Νίκο Φέρμα.

Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, ο Αλέξης Σιγρίδης γνωρίζει και ερωτεύεται την Αλίκη, μια κοπέλα καθημερινή, χωρίς αριστοκρατική καταγωγή, την οποία είναι αποφασισμένος να παντρευτεί. Η μητέρα του, μολονότι θετικά διακείμενη στην απόφασή του, στην πραγματικότητα επιθυμεί να διακόψει πάση θυσία αυτή τη σχέση, οπότε βάζει έναν δικό της άνθρωπο να ερευνήσει το παρελθόν της αγαπημένης του γιου της. Όταν μαθαίνει πως η μητέρα της δεν εργάζεται στο γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, όπως πιστεύει η Αλίκη, αλλά σε μπουζουξίδικο στην Τρούμπα, ξεκινά ένα παιχνίδι εκβιασμού που όμως θα έχει τραγικά αποτελέσματα για το ίδιο της το παιδί.

Μπορεί να είναι ένα ακόμα τυπικό μελό των χρόνων του '60, με φτωχές κοπέλες, πλούσια παλικάρια, ντροπιαστικά μυστικά και κάμποσα λαϊκά τραγούδια, όμως διασώζεται από τις δύο "συμπεθέρες", την Γκέλυ Μαυροπούλου και τη Μιράντα Μυράτ, που προσδίδουν ίχνη ερμηνευτικού επιπέδου στο κατά τα άλλα απλοϊκό σενάριο του Γιώργου Βρασιβανόπουλου. Η ιδέα να ξεκινήσει το έργο ανάποδα, από το σήμερα όταν ο Αλέξης κατηγορείται για φόνο και από εκεί, μέσω των καταθέσεων, να ξετυλίξει το κουβάρι από την αρχή, δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο στην ίντριγκα, αλλά όπως και να το κάνουμε, στο σύνολό του το φιλμ υποφέρει από όλες τις λάθος συμβάσεις των λαϊκών μελό της εποχής. Πάντως, είχε αρέσει στα χρόνια του, όπως αποδεικνύεται και από την πορεία του στα ταμεία των κινηματογράφων.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)