BAC Nord (2020)


Ελληνικός τίτλος: Βόρειο οχυρό

Αστυνομική περιπέτεια του Studiocanal, σε σκηνοθεσία Σεντρίκ Χιμένεζ, με τους Ζιλ Λελούς, Φρανσουά Σιβίλ, Καρίμ Λεκλού, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Κενζά Φορτάς.

Μια μονάδα αστυνομικών στα βόρεια προάστια της Μασσαλίας αντιμετωπίζει καθημερινά την υψηλή εγκληματικότητα της περιοχής, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στα γκέτο όπου η αστυνομία δεν έχει την παραμικρή πρόσβαση. Με τον Διοικητή τους να τους πρήζει καθημερινά να πιάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το κάθε Τμήμα, η μεγάλη ευκαιρία τους να κάνουν την διαφορά παρουσιάζεται όταν η πληροφοριοδότις του ενός από την παρέα τούς ενημερώνει για μια τεράστια ποσότητα ναρκωτικών που θα διακινηθεί τις ημέρες που θα ακολουθούσαν. Η "αμοιβή" που ζητά είναι 5 κιλά χασίς, τα οποία όμως θα πρέπει να βρεθούν παρακάμπτοντας το σύστημα.

Καθαρόαιμο αστυνομικό σινεμά στο οποίο η Γαλλία έχει μακρά και επιτυχημένη παράδοση, το "Βόρειο Οχυρό" συνδυάζει ιδανικά μεγάλες δόσεις αδρεναλίνης με την απολύτως απαραίτητη σκιαγράφηση των βασικών χαρακτήρων, στους οποίους άλλωστε στηρίζεται για την αφήγηση της ιστορίας. Παράλληλα, το καλογραμμένο και αφοσιωμένο στο θέμα του σενάριο που υπογράφουν ο σκηνοθέτης μαζί με την Ωντραί Ντιγουάν δεν παραλείπει να σχολιάσει την κατάσταση στην ίδια την Αστυνομία, η δράση της οποίας καθορίζεται από τις εκάστοτε πολιτικές, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα της εγκληματικότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας που τείνει να αλλοιώσει ολοκληρωτικά τον χαρακτήρα της. Τα πάντα όμως είναι γραμμένα με μέτρο και με σκοπό να εξυπηρετήσουν τη δράση αλλά και το ανθρώπινο δράμα, με τη βοήθεια της ρεπορταζιακής σχεδόν φωτογραφίας του Λωράν Τανγκύ, που παρέα με το μοντάζ του Σιμόν Ζακέ πατάνε γκάζι τόσο στις σκηνές δράσης που κόβουν την ανάσα όσο και στις στιγμές της συγκινησιακής έκρηξης. Γρήγορη και "αντρίκια" ταινία και μάλιστα βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2012 και που συγκλόνισαν την αστυνομική δύναμη της Μασσαλίας, το "Βόρειο Οχυρό", μολονότι ταλαιπωρήθηκε από τα lockdown λόγω της πανδημίας, κατόρθωσε να κάνει επιτυχία στα ταμεία των κινηματογράφων της Γαλλίας, ενώ το Netflix απέκτησε τα δικαιώματα της παγκόσμιας διανομής του. Τέλος, αν και το σενάριο αυτό καθ' εαυτό δεν είναι γραμμένο για ρόλους, το καστ είναι άριστα επιλεγμένο και αποδίδει τα μέγιστα, την ίδια στιγμή που ο νεαρός Φρανσουά Σιβίλ αποδεικνύει με την κάθε του ταινία πως αναδεικνύεται σε αστέρι, χάρη στην εμφάνιση, την έκταση που καταλαμβάνει στην οθόνη και σε αυτήν την εφηβική σχεδόν ορμή του. Δυναμική και η μουσική του Γκιγιώμ Ρουσέλ.

Η ταινία απέσπασε 7 υποψηφιότητες για Σεζάρ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. Για περισσότερα θρίλερ και ταινίες μυστηρίου, κλικ εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)