Top Gun (1986)



Ελληνικός τίτλος: Τοπ Γκαν

Περιπέτεια της Paramount, σε σκηνοθεσία Τόνυ Σκοτ, με τους Τομ Κρουζ, Κέλλυ ΜακΓκίλις, Άντονυ Έντουαρντς, Βαλ Κίλμερ, Τομ Σκέριτ, Ρικ Ρόσοβιτς, Μεγκ Ράυαν, Τιμ Ρόμπινς.

O ταλαντούχος αλλά απρόβλεπτος Υποπλοίαρχος της Αεροπορίας τους Πολεμικού Ναυτικού, Πητ "Μάβερικ" Μίτσελ, βρίσκεται στην κορυφαία σχολή εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αερισκαφών, γνωστή ως Τοπ Γκαν. Εκεί, σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων, ο Μάβερικ θα πρέπει να αναθεωρήσει την τακτική του, να πολεμήσει με τους προσωπικούς του δαίμονες και να αναγνωρίσει τη σημασία της ευθύνης και της ομαδικότητας.

Επιτομή του κινηματογράφου των χρόνων του '80, της δεκαετίας που άφησε τεράστιο κληροδότημα στο σινεμά, και η ταινία που "απογείωσε" την καριέρα του Τομ Κρουζ καθώς και των περισσότερων συντελεστών της, το "Τοπ Γκαν" κουβαλά στα φτερά του έναν -ξεχασμένο πια- αέρα ανεπιτήδευτης κινηματογραφικής δημιουργίας. Δεν εννοώ φυσικά πως οι δημιουργοί της δεν επιθυμούσαν την επιτυχία, κι ας ήταν απρόσμενα μεγαλύτερη πέραν κάθε προσδοκίας, όμως το παραμικρό σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής δεν βασιζόταν σε μεγαλόπνοα marketing plans και demographics, τουλάχιστον όχι όπως τα εννοούν σήμερα τα μεγαλοστελέχη των στούντιο. Περίτρανη απόδειξη αυτού είναι πως το όλο εγχείρημα, μολονότι φιλόδοξο, το εμπιστεύτηκαν σε σχεδόν πρωτάρηδες. Ας μην γελιόμαστε, άλλωστε. Ο σημερινός απόλυτος σταρ, Τομ Κρουζ, τότε είχε να επιδείξει στο βιογραφικό του τον "Θρύλο", τις "Σκοτεινές μπίζνες ενός πρωτάρη" και τον "Ασυγκράτητο", ενώ ο σκηνοθέτης Τόνυ Σκοτ το "Αίμα και Πάθος", που όσο κι αν είναι αγαπημένο σήμερα, υπήρξε ταμειακή φλόμπα στην εποχή του. Και ακριβώς επειδή όλα αυτά τούς ήταν απολύτως γνωστά, το δημιουργικό δίδυμο Ντον Σίμπσον και Τζέρυ Μπρουκχάιμερ, αποφάσισαν να επενδύσουν περισσότερο στην αγαστή συνεργασία τους με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ που θα τους εξασφάλιζε τις εναέριες σκηνές που κόβουν την ανάσα και που όπως αποδείχθηκε υπήρξαν καταλυτικές για την επιτυχία της ταινίας, ενώ την ίδια στιγμή απευθύνθηκαν σε δύο κορυφαίους συνθέτες της εποχής για να ντύσουν την ταινία με τη μουσική και τα τραγούδια τους. Ο εκ του "Μπάτσου του Μπέβερλυ Χιλς" εκπορευόμενος Χάρολντ Φάλτερμέγερ ανέλαβε τη μουσική επένδυση, ενώ o αμίμητος Τζόρτζιο Μόροντερ πήρε τα τραγούδια, που όπως κατέγραψε η ιστορία, υπήρξαν το ένα καλύτερο από το άλλο, μάλιστα με το "Take my breath away" να αποσπά και το Όσκαρ. 

Με τους κριτικούς να το σνομπάρουν, το "Τοπ Γκαν" κατόρθωσε να κερδίσει αμαχητί το κοινό και να δει τις αίθουσες που το φιλοξενούσαν στις ΗΠΑ να αυξάνονται σχεδόν κατά 50% τη δεύτερη εβδομάδα της προβολής του. Απενοχοποιημένη ταινία για μια αντροπαρέα που μετρούσε διαρκώς ποιος το έχει μεγαλύτερο το πτητικό ταλέντο, με αερομαχίες έντεχνα τοποθετημένες στην αφήγηση να ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη, με μια διακριτική δόση love story που ουδέποτε καβαλάει την κεντρική ιστορία και με ένα μάτσο από όμορφα πρόσωπα και κορμιά, το "Τοπ Γκαν" μετουσιώθηκε σε φαντασίωση για αγόρια και  κορίτσια και κατ' ουσίαν σε απλουστευμένο παραμύθι για την επιτυχία, την αναγνώριση και τη νίκη του καλύτερου εαυτού μας έναντι των ανασφαλειών και του εγωισμού. Αυτό δηλαδή που υπήρξε το σινεμά από καταβολής του. Εν τω μεταξύ, έχει πλάκα να βλέπεις τη Μέγκ Ράυαν και τον Τιμ Ρόμπινς σε ρόλους τρίτους. 

Πέραν του Όσκαρ Τραγουδιού, η ταινία ήταν επίσης υποψήφια στις κατηγορίες Μοντάζ, Ήχου και Μοντάζ Ήχου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)