Antoinette dans les Cévennes (2020)


Ελληνικός τίτλος: Ο γάιδαρος, ο εραστής μου κι εγώ

Δραματική κομεντί της Diaphana, σε σκηνοθεσία Καρολίν Βινιάλ, με τη Λωρ Καλαμύ και τους Μπενζαμέν Λαβέρν, Ολιβιά Κοτ.

Η Αντουανέτ ανυπομονεί για τις καλοκαιρινές σχολικές διακοπές που θα της επιτρέψουν να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα με τον εραστή της τον Βλαντιμίρ, παντρεμένο και πατέρα μιας μαθήτριάς της στο Δημοτικό όπου διδάσκει. Όταν όμως εκείνος της ανακοινώνει πως τελικά θα περάσει την εβδομάδα αυτή οικογενειακά, κάνοντας την πεζοπορία που πάντοτε ονειρευόταν η γυναίκα του, ο ενθουσιασμός της Αντουανέτ καταρρακώνεται, αλλά μόνο για λίγο, αφού αποφασίσει να κάνει και εκείνη το ίδιο. Έτσι, χωρίς να το πολυκαταλάβει, βρίσκεται στην οροσειρά Σεβέν, παρέα με τον ιδιότροπο γάιδαρο, τον Πατρίκ, να πραγματοποιεί την εμβληματική διαδρομή του Ρόμπερτ Λιούις Στήβενσον, όπως την είχε περιγράψει στο βιβλίο του "Ταξίδι με γάιδαρο στο Σεβέν".

Και εκεί που περιμένεις να δεις μια αναμενόμενη κωμωδία για τα δεινά μιας κοπέλας από την πόλη που έχει να αντιμετωπίσει τις ιδιοτροπίες ενός γάιδαρου ή τις δυσκολίες της φύσης, βρίσκεσαι τελικά ενώπιον μιας πάρα πολύ ευχάριστης και απρόσμενης έκπληξης. Όχι πως η ταινία δεν ασχολείται με τις αναποδιές που της συμβαίνουν στη διαδρομή ή με το κυνήγι του αγαπημένου της, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα της και ο στόχος της. Μέσα από μια σειρά διασκεδαστικών και γελαστικών σεκάνς, κατ' ουσίαν "Ο γάιδαρος, ο εραστής μου κι εγώ" (ακούγεται γελοίος ο τίτλος, αλλά είναι ο επίσημος διεθνής) αποτελεί ταινία αυτογνωσίας και περιπλάνησης στα εσώψυχα της ηρωίδας, όπως όμως αποτυπώνονται σε αυτήν τη γεμάτη αναποδιές και δυσκολίες πεζοπορία. 

One woman show ουσιαστικά για τη Λωρ Καλαμύ, αυτήν την υπερ-ταλαντούχα ηθοποιό που πάντοτε κάνει την οθόνη να λάμπει, με συνοδοιπόρο της όχι τον εραστή της αλλά τον αξιαγάπητο Πατρίκ (που τον υποδύονται τρία εξίσου αξιαγάπητα γαϊδουράκια), το φιλμ είναι μια κακοτράχαλη διαδρομή στη μοναξιά των βουνών αλλά πάνω απ' όλα στη μοναξιά της Αντουανέτ που μετουσιώνεται και στη μοναξιά όλων εμάς. Είναι αστείο, είναι τρυφερό, είναι αναπάντεχα αναμενόμενο, αλλά κυρίως είναι αισιόδοξο και συμπονετικό για όλα τα λάθη που κάναμε και για όλα όσα θα κάνουμε αναμφισβήτητα στο μέλλον. Σενάριο (Καρολίν Βινιάλ), φωτογραφία (Σιμόν Μπωφίς), μοντάζ (Αννέτ Ντυτέρτρ) και μουσική (Ματέι Μπρατεσκό) σε απόλυτη αρμονία.

8 συνολικά υποψηφιότητες στα Σεζάρ, από όπου η Λωρ Καλαμύ έφυγε με το βραβείο Α' Γυναικείου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες κομεντί, κλικ  εδώ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)