Η μοίρα γράφει την ιστορία (1957) (Α/Μ)


Δραματική ταινία της Ανζερβός σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωαννόπουλου, με τους Δημήτρη Μυράτ, Ελένη Χατζηαργύρη, Αντιγόνη Βαλάκου, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Νίκο Τζόγια.

Είναι παραμονή πρωτοχρονιάς, όταν η Άννα, μια νεαρή κοπέλα, χτυπά ετοιμόγεννη την πόρτα μιας κλινικής. Παρατημένη από τον αγαπημένο της και χωρίς να τολμά να μεγαλώσει ανύπανδρη ένα παιδί, δεν έχει άλλη λύση από το να δώσει την κόρη της για υιοθεσία. Τα χρόνια περνούν, και η Άννα εργάζεται πλέον στο σπίτι ενός τυφλού καθηγητή και της συζύγου του έχοντας υπ' ευθύνη της την κόρη του ζευγαριού. Μια σειρά από γεγονότα όμως αποκαλύπτουν πως η κόρη του καθηγητή είναι στην πραγματικότητα το παιδί που η ίδια είχε εγκαταλείψει χρόνια πριν.

Επιμένω πως εάν η Ανζερβός είχε αντέξει μέσα στα χρόνια θα μπορούσε να έχει αποτελέσει μια ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση στη Finos αλλά και να έχει κάνει εν γένει το ελληνικό σινεμά καλύτερο. Δεν ισχυρίζομαι πως οι ταινίες της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν οι καλύτερες του κόσμου, όμως μπορώ να πω με σιγουριά πως συνολικά οι παραγωγές της χαρακτηρίζονταν από αξιοπρέπεια και ευγένεια, ενώ έφεραν όλες τους, ανεξαρτήτως είδους και σκηνοθέτη, μια ξεχωριστή αισθητική σφραγίδα που καθιστούσε ξεκάθαρη την υπογραφή της. Παράλληλα, η Ανζερβός είχε κατορθώσει να στήσει έναν δικό της "θίασο" πολύ καλών ηθοποιών και συντελεστών που είτε βάσει συμβολαίου είτε απλά από επιλογή επέστρεφαν από ταινία σε ταινία. Εν προκειμένω, το φιλμ που παρακολουθούμε σήμερα επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές επιλογές στο καστ όχι όμως τόσο σε ό,τι αφορά σενάριο και σκηνοθεσία που εν συγκρίσει με άλλες αντίστοιχες της εταιρείας γίνεται περισσότερο μελό από όσο χρειάζεται. Της αναγνωρίζεις πάντως την φροντισμένη αισθητική για την οποία μίλησα νωρίτερα, την ευαισθησία σε ερμηνείες και φωτογραφία και μια ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια που το ελληνικό σινεμά απώλεσε τα χρόνια που ακολούθησαν, πνιγμένο στα μπουζούκια, την επιτηδευμένη κακομοιριά και στα φτηνά αστεία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)