Gamera tai daiakuju Giron (1969)


Διεθνής τίτλος: Attack of the Monsters

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της Daiei Film, σε σκηνοθεσία Νοριάκι Γιουάσα, με τους Νομπουχίρο Κατζίμα, Κρίστοφερ Μέρφυ, Μιγιούκι Ακιγιάμα, Γιούκο Χαμάντα, Έιτζι Φουνακόσι, Κον Ομούρα, Ήντιθ Χάνσον.

Τρία μικρά παιδιά, δυο αγόρια κι ένα κορίτσι, ερευνούν για ίχνη του ιπτάμενου δίσκου που είχαν εντοπίσει να πετά επάνω από το κοντινό δάσος το προηγούμενο βράδυ. Όταν τελικά τον ανακαλύπτουν, τα δυο αγόρια μπαίνουν μέσα γεμάτα περιέργεια και ταξιδεύουν σε έναν άλλον πλανήτη, όμοιο με τη Γη που βρίσκεται όμως κρυμμένος πίσω από την αντίθετη πλευρά του Ήλιου. Οι δυο γυναίκες που τους υποδέχονται, φαίνονται ευγενικές και με καλές προθέσεις, στην πραγματικότητα όμως τα σχέδιά τους είναι μοχθηρά. Πίσω στη Γη, κανείς δεν πιστεύει την ιστορία που αφηγείται η φίλη τους που έμεινε πίσω, ενόσω η ζωή των δυο φίλων αλλά και ολόκληρου του πλανήτη κινδυνεύει. Ευτυχώς, όμως, η Γκαμέρα, το ηρωικό τέρας, έχει αναλάβει την προστασία όλων.

Οι ταινίες με τέρατα, γνωστές και ως "Καϊτζού", αποτέλεσαν σημείο αναφοράς του ιαπωνικού κινηματογράφου επί σειρά ετών, την ίδια στιγμή που οι περισσότερες από αυτές ταξίδεψαν και στις οθόνες ολόκληρου του κόσμου. Με τον "Γκοτζίλα: Το Τέρας του Αιώνος" του 1954 να εγκαινιάζει άτυπα το είδος, ακολούθησαν δεκάδες φιλμ που μας σύστησαν πολυάριθμα τέρατα, άλλα κακών προθέσεων και άλλα καλών, όπως στην περίπτωσή μας η Γκαμέρα. Το συγκεκριμένο φιλμ είναι το πέμπτο κατά σειράν με αυτήν την τεράστια, ιπτάμενη προϊστορική χελώνα που βγάζει φωτιές από το στόμα της. Το ντεμπούτο της έγινε το 1965 με την ταινία "Γκαμέρα, ο βασιλιάς του Τόκιο" ενώ ακολούθησαν συνολικά άλλες 11 ταινίες. 

Φιλικά προσκείμενη προς τα μικρά παιδιά, η Γκαμέρα και σε αυτήν εδώ την ταινία αναλαμβάνει την προστασία των δύο λιλιπούτειων πρωταγωνιστών που έχουν πέσει στα χέρια των αιμοβόρων εξωγήινων που θέλουν να τους φάνε (κυριολεκτικά) το μυαλό. Κοντράροντας, όχι απαραίτητα με επιτυχία, την παιδική ανεμελιά των πρωταγωνιστών, με τις φρικιαστικές προθέσεις των δεσμοφυλάκων τους, η ιστορία παλεύει με την κωμωδία και την περιπέτεια, ενώ βασίζεται πρωτίστως στις επικές μάχες της Γκαμέρα με τον θανάσιμο Γκίρον. Όμως, ακόμα και με δεδομένη τη χρονολογία παραγωγής, τα εφφέ και συνολικά η παραγωγή υποφέρουν από έλλειψη χρημάτων, γεγονός που δεν επιτρέπει στο θέαμα να ισοφαρίσει το εξίσου πενιχρό σενάριο. Όπως και νά 'χει πάντως, η ταινία είναι ολοζώντανο δείγμα μιας ολόκληρης εποχής και ενός είδους που μάλιστα αναβιώνει και στις ημέρες μας, με τη Warner να έχει ήδη ξεκινήσει τη σειρά ταινιών με τον Κινγκ Κονγκ και τον Γκοτζίλα, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα τέρατα. Η δε Γκαμέρα έχει αποκτήσει μια ολοκαίνουργια σειρά κινουμένων σχεδίων για λογαριασμό του Netflix.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)