L'homme orchestre (1970)


Ελληνικός τίτλος: Λουί ντε Φυνές -Άσσος στον χορό, μαέστρος στο καράτε
Μεταγενέστερος τίτλος: Ο άνθρωπος ορχήστρα

Κωμωδία της Gaumont, σε σκηνοθεσία Σερζ Κορμπέ, με τους Λουί ντε Φυνές, Νοέλ Αντάμ, Ολιβιέ ντε Φυνές, Πακ Άνταμς.

Ο Έβαν Έβανς είναι ο πιο διάσημος χορογράφος του καιρού του, με τις παραστάσεις του να εντυπωσιάζουν το κοινό που παραληρεί τόσο στο Μονακό, όπου εδρεύει, όσο και στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου κατά διάρκεια των περιοδειών που πραγματοποιεί. Το μυστικό της επιτυχίας του Έβανς είναι η στρατιωτική πειθαρχία που επιβάλλει στον θίασό του, με τις καλλίγραμμες, όμορφες και ταλαντούχες χορεύτριές του να ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα από πρόβες και γυμναστική μέχρι και ασκήσεις καράτε. Την ίδια στιγμή, η ζωή τους είναι αφοσιωμένη στον χορό και δεν τους επιτρέπονται φλερτ και διασκεδάσεις. Εξ ου και η αστραπιαία απόλυση μίας από τις χορεύτριες όταν του ανακοινώνει πως πρόκειται να παντρευτεί. Κατόπιν τούτου, ο Έβαν Έβανς αποφασίζει να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, επιστρατεύοντας άθελά του τον αφελή ανιψιό του. Τίποτα όμως δεν πάει καλά, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση ενός μωρού.

Από τις λιγότερο γνωστές και επιτυχημένες ταινίες του μεγάλου γάλλου κωμικού, ο "Άνθρωπος Ορχήστρα" (αφήνω στην άκρη τον τραγικά γελοίο τίτλο με τον οποίο είχε πρωτοπροβληθεί στη Ελλάδα) έχει κάποιες πολύ καλές και αστείες στιγμές δεν έχει όμως σενάριο, καθώς η υπόθεση δεν είναι ακριβώς ενιαία αλλά περισσότερο αποσπασματική ώστε να προκύπτουν τα gags. Για κάποιον λόγο εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να έχει και κάποιες δόσεις από μιούζικαλ, γεγονός που εντείνει την ευρύτερη αμηχανία της αφήησης. Ο ίδιος ο Λουί ντε Φυνές όμως είναι σκέτη απόλαυση και πραγματικά άνθρωπος ορχήστρα δεδομένου ότι ολόκληρη η ταινία είναι βασισμένη επάνω στο τεράστιο κωμικό του ταλέντο και τις μοναδικές αντιδράσεις του σε όσα παράλογα συμβαίνουν διαρκώς. Πιο πολύ γέλασα όταν κάθε φορά που εκνευριζόταν ζητούσε από τον υπάλληλο του ξενοδοχείου να τιτιβίσει σφυρίζοντας ώστε να τον καλμάρει. Στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο μικρότερος γιος του, ο Ολιβιέ, που υποδύεται τον χαζούλη αλλά ερωτιάρη ανιψιό. Δεν έκανε καμία καμία καριέρα, πέραν των 6 ταινιών όπου συμμετείχε στο πλευρό του πατέρα του, από το 1965 έως το 1971.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)