Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν (1968) (Α/Μ)


Δραματική ταινία της ΑΡΤΕ Φιλμ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κολιάτσου, με τους Σπύρο Φωκά, Λιάνα Ορφέι, Έφη Οικονόμου, Μπέτυ Αρβανίτη, Χρήστο Πάρλα, Κατερίνα Βασιλάκου, Κώστα Φυσσούν.

Μια οπορτουνίστρια γυναίκα, η Ελένη, βάζει στο μάτι τον Πέτρο, έναν νεαρό και γοητευτικό ανερχόμενο συνθέτη, από τον οποίο μένει έγκυος. Με τον γάμο τους να επισπεύδεται λόγω του παιδιού που περιμένουν, πολύ σύντομα συνειδητοποιούν πως η οικογένειά τους δεν έχει μέλλον. Η συμπεριφορά της Ελένης απέναντί του τον οδηγεί στην αγκαλιά μιας ιταλίδας τραγουδίστριας που έχει έρθει μόλις στην Ελλάδα, όμως χωρίς τη δυνατότητα διαζυγίου, τα πάντα μοιάζουν ανώφελα. Η τραγωδία δε κορυφώνεται όταν το παιδί του Πέτρου και της Ελένης τυφλώνεται από ατύχημα, με εκείνη να αδιαφορεί και να συνεχίζει τη σχέση της με έναν άλλο άντρα.

One off κινηματογραφική απόπειρα για τον σκηνοθέτη, τον σεναριογράφο και την εταιρεία παραγωγής της ταινίας, το όνομα των οποίων δεν απαντάται πουθενά αλλού, το "Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν" είναι μια παράξενη περίπτωση που μολονότι αδύναμη και ερασιτεχνικής αφέλειας, έχει να επιδείξει διάφορα και ενδιαφέροντα στα επί μέρους της. Κατ' αρχάς είναι μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα ελληνικές ταινίες που δεν διαδραματίζονται στην Αθήνα αλλά εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με γυρίσματα αποκλειστικά και μόνο σε φυσικούς χώρους και με πολλά εξωτερικά. Το δεύτερο θετικό είναι το πολυσυλλεκτικό καστ των ηθοποιών, με ονόματα δυνατά κι ας μένουν ανεκμετάλλευτα σκηνοθετικά, καθώς καλούνται να ξεστομίζουν υπό μορφή απαγγελίας τους άχαρους διαλόγους. Ο Σπύρος Φωκάς είναι στα πολύ όμορφά του και αστέρι κανονικό στην οθόνη, ενώ η Έφη Οικονόμου (μελαχρινή στην περίπτωσή μας) αποδίδει όπως εκείνη μόνο γνώριζε τη σκύλα σύντροφο και μάνα. Επίσης, οφείλω να αναγνωρίσω στο (αφελές) σενάριο την απόπειρα δημιουργίας β' ρόλων που κρατούν βασικό μέρος της αφήγησης, για τους οποίους επιστρατεύονται επίσης καλοί και γνωστοί ηθοποιοί, όπως η Μπέτυ Αρβανίτη, η Κατερίνα Βασιλάκου, ο Χρήστος Πάρλας και ο Κώστας Φυσσούν. Σημειώστε δε και τη μεταγραφή στο καστ της ιταλίδας ηθοποιού Λιάνα Ορφέι, που μεσουρανούσε στο ιταλικό σινεμά, αρχικά σε χιτώνες και ταινίες β΄ διαλογής προτού συμμετάσχει με μικρότερους ρόλους σε πιο σημαντικές παραγωγές με την υπογραφή αναγνωρισμένων σκηνοθετών. Στα πολύ θετικά της ταινίας και η μουσική του Κώστα Καπνίση και τα τραγούδια που ακούγονται με τη φωνή της Ζωής Κουρούκλη και της Κλειώς Δενάρδου. Ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από δεκάδες άλλες αντίστοιχες, η ιστορία είναι αυτή που ζημιώνει την ταινία στο σύνολό της, αφού αποφασίζει να ακολουθήσει τον δρόμο της υπερβολής με ατυχήματα, τυφλά παιδάκια, τροχαία, ιατρικά θαύματα και ένα happy end τραβηγμένο από τα μαλλιά. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)