I giganti della Tessaglia (1960)


Ελληνικός τίτλος: Οι γίγαντες της Θεσσαλίας
Μεταγενέστερος τίτλος: Η αργοναυτική εκστρατεία

Μυθολογική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Ρικάρντο Φρέντα, με τους Ρόλαντ Κάρεϋ, Ζίβα Ροντάν, Μάσιμο Τζιρότι, Αλμπέρτο Φαρνέζε, Ναντίν Σάντερς, Λουτσιάνο Μαρίν.

Καθώς η Θεσσαλία υποφέρει από βάρβαρους εισβολείς και ασταμάτητες φυσικές καταστροφές, ο βασιλιάς Ιάσωνας πιστεύει πως μοναδική λύση για να κατευνάσει τους θεούς είναι να αναζητήσει μαζί με τους Αργοναύτες του το χρυσόμαλλο δέρας. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του όμως, ο αντιβασιλέας στον οποίο εμπιστεύθηκε την ηγεσία της Θεσσαλίας για όσον καιρό θα έλειπε στο ταξίδι του, συνωμοτεί με τον στρατό για να καταλάβει τη χώρα αλλά και την καρδιά της βασίλισσας.

Εφόσον το ελληνικό σινεμά ήταν απασχολημένο με κωμωδίες και μελό, την ελληνική μυθολογία ανέλαβαν παραμάζωμα οι Ιταλοί (στην περίπτωσή μας και οι Γάλλοι) που βρήκαν στα κατορθώματα των δικών μας ηρώων την ευκαιρία για χορταστικές περιπέτειες φαντασίας και δράσης, που συμπλήρωναν εξαιρετικά την εξίσου πλούσια φιλμογραφία τους με ρωμαϊκές χλαμύδες. Εδώ βέβαια, οι σεναριογράφοι κάπου μπερδεύουν την αργοναυτική εκστρατεία με την Οδύσσεια, βάζοντας τον Ιάσωνα να αντιμετωπίζει χίλιους μύριους αντιπάλους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, μεταξύ των οποίων έναν κύκλωπα και μια σειρήνα που μεταμορφώνει α-λα Κίρκη τους άντρες του σε ζώα. Όμως εκεί που τα καταφέρνουν εξαίσια είναι στην ίντριγκα μέσα στο παλάτι, με τις συνωμοσίες και την προδοσία του αντιβασιλέα αλλά και την πιστή βασίλισσα που αρνείται να ενδώσει με κίνδυνο της ζωής της. Η παραγωγή είναι όπως στις περισσότερες αντίστοιχες ταινίες φτηνά πλούσια, με σκηνικά και μεγάλες μάχες που φωνάζουν από μακριά πως γυρίστηκαν με τα λιγότερα δυνατά χρήματα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)