Last Holiday (1950) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Οι τελευταίες διακοπές

Δραματική κομεντί της Associated British-Pathé, σε σκηνοθεσία Χένρυ Κας, με τους Άλεκ Γκίνες, Μπέατρις Κάμπελ, Μπράιαν Γουώρθ, Κέυ Γουώλς, Γουίλφριντ Χάυντ-Γουάιτ, Σιντ Τζέημς.

Κατά τη διάρκεια ενός τσεκ-απ ρουτίνας, ο πάντοτε εγκρατής και ευγενικός στα όρια της εκμετάλλευσης πωλητής αγροτικού εξοπλισμού, Τζωρτζ Μπερντ, μαθαίνει πως έχει μόλις λίγες εβδομάδες ζωής. Με τον ουρανό να του πέφτει στο κεφάλι και όλη τη ζωή που έζησε έως τότε να χάνει πλήρως το νόημά της, αποφασίζει να ξοδέψει και την τελευταία του δεκάρα σε ένα πολυτελές θέρετρο για την αριστοκρατία. Εργένης, χωρίς οικογένεια αλλά και χωρίς να έχει πλέον τίποτα να φοβηθεί, ο ντροπαλός και γλυκομίλητος Τζωρτζ περνά τις τελευταίες του ημέρες κάνοντας καινούργιους φίλους, εντυπωσιάζοντας με τις ιδέες του και αποδεικνύοντας (στον εαυτό του πάνω από όλα) πως μπορεί να γίνει κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που έως τότε είχε υπάρξει.

Σιωπηλά σπουδαίο φιλμ, από αυτά που άφησαν το αποτύπωμά τους χωρίς να μπουν στο πάνθεον των διασήμων ή σε λίστες τύπου "οι 1423 ταινίες που πρέπει να δείτε όσο ζείτε", οι "Τελευταίες Διακοπές" είναι πνευματώδεις, συγκινητικές, βαθιά ανθρώπινες αλλά και ακόμα πιο βαθιά βρετανικές. Με μια ελεγχόμενη τόσο στην εγκράτεια όσο και στα ξεσπάσματά της ερμηνεία από τον Άλεκ Γκίνες, ο Τζωρτζ Μπερντ αποκτά υπόσταση μέσα σε αυτή τη νέα, αναπάντεχα επιτυχημένη του ζωή, παρά το θολό βλέμμα που κάποιες φορές χάνεται στην επίγνωση του τέλους που πλησιάζει. Με ένα σενάριο σκωπτικό και αυθάδικα επικριτικό της βρετανικής σνομπαρίας και της υποκρισίας γενικότερα, τόσο ο Γκίνες (εδώ στη μόλις 6η πρωταγωνιστική του εμφάνιση), όσο και το πολυπληθές καστ Β΄ ρόλων που απαρτίζουν το γαϊτανάκι των φιλοξενούμενων του ξενοδοχείου, αφηγούνται μια γλυκόπικρη ιστορία αξιοπρέπειας, λύτρωσης και τραγικής ειρωνείας που θα σας μείνει αξέχαστη και που θα σας κάνει να την αγαπήσετε, όσο κι αν σας πικράνει.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)