The Family Plan (2023)


Ελληνικός τίτλος: Η οικογένεια έχει σχέδιο

Περιπέτεια των Apple TV+/Skydance σε σκηνοθεσία Σάιμον Σέλαν Τζόουνς, με τους Μαρκ Γουώλμπεργκ, Μισέλ Μόναχαν, Κίαραν Χάιντς, Ζόε Κολέτι, Βαν Κρόσμπυ, Μάγκι Κιου.

Ο Νταν Μόργκαν, ένας χαρισματικός πωλητής αυτοκινήτων, απολαμβάνει την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή του στο Μπάφαλο, μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά. Απλός στη συμπεριφορά του, καλός οικογενειάρχης και φιλικός με τους γύρω του, αντιπαθεί τη βία, την τεχνολογία και τα social media. Ίσως γι' αυτό να ταράζεται τόσο πολύ όταν ένας άγνωστος τους φωτογραφίζει να φιλιούνται σε ένα πανηγύρι που είχαν πάει για την επέτειο του γάμου τους. Ίσως λόγω αυτής της φωτογραφίας που προφανώς ο άγνωστος κάπου ανέβασε, κάποιοι άλλοι άγνωστοι επιχειρούν να τον σκοτώσουν στο σούπερ μάρκετ λίγες ημέρες αργότερα. Ίσως, επειδή ο Νταν Μόργκαν δεν ήταν ανέκαθεν ένας χαρισματικός πωλητής αυτοκινήτων αλλά ένας εξίσου χαρισματικός εκτελεστής, που πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο του τέως αφεντικού του που θέλει να τον βγάλει από τη μέση. Ίσως γιατί τον έχει άχτι.

Διασκεδαστική περιπέτεια που συνδυάζει τη δράση με την κωμωδία, με action hero τον Μαρκ Γουώλμπεργκ σε ρόλο μεσήλικα οικογενειάρχη/εκτελεστή να το ευχαριστιέται ιδιαίτερα. Συνδυάζοντας ιδανικά ένα καλοκάγαθο και ευγενικό πρόσωπο με το σώμα και τις φονικές ικανότητες ενός αδίστακτου εγκληματία, ο συμπαθέστατος Γουώλμπεργκ πιστώνεται ο ίδιος την ταινία, την οποία και φέρνει με επιτυχία εις πέρας, πειστικός στις σκηνές δράσης αλλά και χαριτωμένα κωμικός όπου απαιτείται. Αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα μάλιστα είναι πως το χιούμορ αξιοποιείται εντέχνως για να ελαφρύνει κάπως τη βία και να ενισχύσει το "family" του τίτλου, αλλά ούτε καπελώνει την ταινία ούτε την κάνει να ρέπει προς το γελοίο. Το σενάριο εξελίσσεται κλιμακωτά προς την κορύφωση του φινάλε, επιφυλάσσει αποκαλύψεις, μοιράζει τις σκηνές δράσης σε σωστές δόσεις, επιτρέποντας στον Σάιμον Σέλαν Τζόουνς, σκηνοθέτη με μεγάλη προϋπηρεσία πρωτίστως σε καλές τηλεοπτικές σειρές, να "παίξει" χιουμοριστικά σε κάποιες σεκάνς, όπως σε αυτήν του αυτοκινητοκυνηγητού που είναι μια από τις καλύτερες της ταινίας. Στο μέτωπο των "κακών" ξεχωρίζουν ο Κίαραν Χάιντς, υποδυόμενος με ικανή αληθοφάνεια έναν αρχετυπικό εγκληματία, αλλά και η Μάγκι Κιου στον ρόλο της πρώην του Νταν Μόργκαν που έχει βάλει στο μάτι τη γυναίκα του. Τίμια παραγωγή, ενδεχομένως μία από τα ίδια ως ιδέα, αλλά εκτελεσμένη με κέφι και -το κυριότερο- χωρίς χοντράδες. Χιτάκι το βρέφος της οικογένειας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)