Leo (2023)


Ελληνικός τίτλος: Λίο

Κινούμενα σχέδια του Netflix σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μαριανέτι, Ρόμπερτ Σμίγκελ, Ντέηβιντ Γουάκενχάιμ, με τις φωνές των Άνταμ Σάντλερ, Μπιλ Μπερ, Σέσιλυ Στρονγκ.

Ο Λίο, μια σαύρα 74 χρονών, έχει περάσει τη ζωή του στη γυάλα που βρίσκεται στην αίθουσα της 6ης Δημοτικού σε ένα σχολείο της Φλόριντα, παρέα με τον Σκουίρτλ, μια κυνική χελώνα. Η ρουτίνα και η επαναληψιμότητα των μαθημάτων έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν τους δύο φίλους αλλά πολύ περισσότερο τον Λίο που ονειρεύεται να ζήσει ελεύθερος στο φυσικό του περιβάλλον. Καθώς του έχει καρφωθεί στο μυαλό πως έχει ακόμα μόλις έναν χρόνο ζωής, η ανάγκη για απόδραση μεταμορφώνεται σε ύστατη επιθυμία, ιδιαίτερα τώρα που η αγαπημένη τους δασκάλα φεύγει με άδεια εγκυμοσύνης και την τάξη αναλαμβάνει μια πικρόχολη, ηλικιωμένη αντικαταστάτρια. 

Α, μα είναι πολύ χαριτωμένη τούτη εδώ η ταινία και πολύ διασκεδαστική για θεατές κάθε ηλικίας. Με δύο υπέροχους πρωταγωνιστές στη γυάλα, τον αφελή αλλά καλόκαρδο Λίο και τον παντελώς αδιάφορο και βυθισμένο στη βολή του Σκουίρτλ, το καλογραμμένο σενάριο των Ρόμπερτ Σμίγκελ, Άνταμ Σάντλερ και Πωλ Σάντο σκιαγρααφεί δύο εξαίρετους χαρακτήρες ενώ βάζει στο στόμα τους και ατάκες βιτριολικές που προσφέρουν άπλετο γέλιο. Δεν είναι όμως μόνο στους διαλόγους που καραδοκεί το έξυπνο χιούμορ αλλά και σε μια σειρά από μικρά, παράλληλα γεγονότα, σαν slapstick στιγμές, που συμβαίνουν ακαριαία και απροειδοποίητα, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν με την τροφή του Λίο. Την ίδια στιγμή, εξίσου καλογραμμένοι είναι και οι ανθρώπινοι ήρωες της ταινίας, τόσο τα αξιολάτρευτα παιδάκια, όσο και οι ενήλικες γονείς ή καθηγητές, σε μια λειτουργική δραματουργικά και απολαυστική συνύπαρξη, που σταδιακά κορυφώνεται στην περιπετειώδη κλιμάκωση του φινάλε. Υψηλής αισθητικής και τεχνικής αρτιότητας το σκίτσο, συνδυάζει τον ανάγλυφο ρεαλισμό με την παραμυθένια, καρτουνίστικη ατμόσφαιρα, σε έναν πανέμορφο ορίζοντα χρωμάτων και χώρων. Πολύ καλή δουλειά για ακόμα μία φορά από το Netflix που πλέον στερεί από τη μεγάλη οθόνη και παραγωγές κινουμένων σχεδίων που θα μπορούσαν να είχαν βγει από μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)