A Day in the Life of a Teddy Bear (2022)


Ελληνικός τίτλος: Μια μέρα στη Σαγκάη

Αισθηματική κομεντί σε σκηνοθεσία Βασίλη Ξηρού, με τους Δημήτρη Μοθωναίο, Χούα Του.

Ένα αγόρι γνωρίζει ένα κορίτσι και ένα αρκουδάκι στη Σαγκάη. Η νεαρή βιολονίστρια Τζιν Σι χωρίζει από το αγόρι της όταν του ανακοινώνει πως θα μετακομίσει στη Βιέννη για να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές της. Το αρκουδάκι που εκείνος της είχε χαρίσει βρίσκεται παρατημένο στον δρόμο, όπου το εντοπίζει ο Πάνος, ένας έλληνας αρχιτέκτονας που μόλις εγκαταστάθηκε στη Σαγκάη. Το αρκουδάκι θα τον φέρει κοντά με την Τζιν Σι και κάπως έτσι οι δύο άγνωστοι μέχρι προ ολίγου άνθρωποι, θα περάσουν μια μέρα ίση με μια ολόκληρη ζωή μαζί.

Από τις πιο ευχάριστες και αναπάντεχες κινηματογραφικές εκπλήξεις, αυτή η "Μια μέρα στη Σαγκάη" αποτελεί την επιτομή του απλοϊκά τρυφερού και γοητευτικά ανθρώπινου σινεμά που, χωρίς φιοριτοούρες και βαρύ φορτίο, ζεσταίνει την ψυχούλα. Πρόκειται για συμπαραγωγή Ελλάδας και Κίνας, υπογεγραμμένη από πρωτάρη έλληνα σεναριογράφο και σκηνοθέτη, γυρισμένη στα Αγγλικά διά στόματος ενός έλληνα και μίας κινέζας ηθοποιού χωρίς τίποτα από όλα αυτά να οδηγεί σε κανενός είδους Βαβέλ. Ίσα-ίσα που το παράδοξο όλης αυτής της συνάντησης πυροδοτεί τη γοητεία και το ενδιαφέρον της ταινίας, έτσι όπως ξετυλίγεται με ρυθμούς ήπιους και πνεύμα χαλαρό, σαν ποδαράτο road movie. Η σύγκρουση της αναχώρησης με την άφιξη, η τυχαία συνάντηση που οδηγεί σε μια γνωριμία με ημερομηνία λήξης, οι αντιθέσεις και οι τεράστιες διαφορές δύο πολιτισμών, η συναισθηματική κόντρα ανάμεσα στο αποφασισμένο κορίτσι και στο περισσότερο ρομαντικό αγόρι, το αρκουδάκι που τους ακολουθεί παντού και η αλλοκοτιά του τοπίου στα μάτια του ευρωπαίου θεατή λειτουργούν ως ουσιαστικοί πυλώνες της συναισθηματικής έντασης του φιλμ, που ξετυλίγεται σαν ένα τρυφερό παραμύθι για ενήλικες. Η μαγκιά του Βασίλη Ξηρού στο σενάριο και στη σκηνοθεσία βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το υλικό του, προσηλωμένος σε μια ιστορία που ούτε εκτροχιάζεται ούτε όμως ξεμένει από ιδέες, απόλυτα οριοθετημένη από τον χαρακτήρα των δύο ηρώων του, με φόντο την πόλη που ξεδιπλώνεται ολόγυρά τους. Υπέροχος ο Δημήτρης Μοθωναίος, διαχειρίζεται με λεπτότητα και ευγένεια τον ρόλο του Πάνου, του αρχιτέκτονα που ήρθε να δουλέψει σε έναν ξένο τόπο, στην άλλη άκρη της Γης, καθώς και του άνδρα που γοητεύεται από ένα κορίτσι. Όμορφη, λεπτοκαμωμένη αλλά με τσαγανό στην ψυχή και στη στάση της, η εύθραυστη Χούα Του αναδεικνύεται σε ιδανική παρτεναίρ, αλλά και σε ξεναγό μας σε αυτή την απρόσμενη περιπέτεια στη μακρινή Ανατολή.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)