Kuolleet lehdet (2023)


Ελληνικός τίτλος: Πεσμένα φύλλα

Δραματική κομεντί σε σκηνοθεσία Άκι Καουρισμάκι με τους Άλμα Πόιστι, Γιούσι Βατάνεν, Νούπου Κόιβου, Γιάννε Χίιτιάινεν.

Δύο άγνωστοι συναντιούνται τυχαία σε ένα καραόκε μπαρ, κάποια νύχτα που έμελλε να αλλάξει τη ζωή τους. Η συνεσταλμένη και μοναχική Άνσα γνωρίζει τον εξίσου εσωστρεφή και θλιμμένο Χόλαπα για να ξεκινήσουν μαζί μια ιστορία με χαμένα τηλέφωνα, ραντεβού στο σινεμά, με πολύ αλκοόλ, συνεχείς αναποδιές και ένα αδέσποτο σκυλάκι.

Αποστασιοποιημένο, ειρωνικό αλλά βαθιά ανθρώπινο, το σινεμά του Άκι Καουρισμάκι ξεχωρίζει για τον -στα όρια του καρτούν- τρόπο με τον οποίο αφηγείται τις ιστορίες του και "σκιτσάρει" τους χαρακτήρες του. Είναι αυτό το μαγικό άγγιγμα του δημιουργού που κατεβάζει διακριτικά τους τόνους του δράματος, επενδύοντας στο χιούμορ έναντι της κατάθλιψης, εξυπηρετώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια το αφηγηματικό και κοινωνικό πλαίσιο της ιστορίας. Στα "Πεσμένα φύλλα" δε, αυτή η καρτουνίστικη αίσθηση απογειώνεται καθώς ο σκηνοθέτης φαίνεται να μαγεύεται ξαφνικά από το χρώμα, λούζοντας τους ανθρώπους του σε μια εκτυφλωτικά λαμπερή παλέτα, η οποία κοντράρεται με τη σκοτεινιά των γεγονότων. Προσέξτε ή θυμηθείτε απλά τη σκηνή στα αποδυτήρια του σούπερ μάρκετ και θαυμάστε τον χρωματικό συνδυασμό στα ρούχα των τριών φιλενάδων αλλά και στους τοίχους. Αυτή η έντονη παλέτα ακολουθεί -με ή χωρίς σκιές- τους δύο αταίριαστους ερωτευμένους, φωτίζοντας το παραμύθι και την κρυφή αισιοδοξία τους πως όλο αυτό θα βγει εν τέλει σε καλό. Υπέροχο πραγματικά και τρανή απόδειξη για το πώς η καλλιτεχνική διεύθυνση ενισχύει και καθορίζει ουσιαστικά την αφήγηση. Άξιοι θαυμασμού και οι ηθοποιοί της ταινίας, οι οποίοι κατανοούν εις βάθος το κλίμα και το σύμπαν του Άκι Καουρισμάκι και αποδίδουν στην εντέλεια αυτούς τους τραγικά χαριτωμένους χαρακτήρες, με ουσιώδη αληθοφάνεια και απόλυτο εκφραστικό έλεγχο, ακροβατώντας μεταξύ δράματος και κωμωδίας. Είναι σινεφίλ, με την πραγματική έννοια του όρου, είναι τρυφερό, είναι και πεσιμιστικά αισιόδοξο. Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες, Υποψηφιότητα για Σεζάρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας, 5 υποψηφιότητες στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)