Memory (2022)


Ελληνικός τίτλος: Η μνήμη του δολοφόνου

Περιπέτεια της STX, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Κάμπελ, με τους Λίαμ Νήσον, Γκάι Πηρς, Μόνικα Μπελούτσι, Χάρολντ Τόρες.

Ο Άλεξ Λιούις είναι ένας εξαίρετος εκτελεστής, διακεκριμένος στην πιάτσα για την υψηλή ακρίβεια με την οποία φέρει εις πέρας τα συμβόλαια που αναλαμβάνει. Με το ρολόι της επαγγελματικής του καριέρας να μετράει αντίστροφα εξ αιτίας των πρώτων (αλλά ισχυρών) ενδείξεων Αλτζχάιμερ από το οποίο πάσχει, αναλαμβάνει με το ζόρι μία ακόμα "υπόθεση" όπου διακυβεύονται πολλά, χωρίς να ξέρει ότι ο στόχος του είναι ένα μικρό κοριτσάκι. Αρνούμενος κατηγορηματικά να πράξει αυτό που του ανέθεσαν, γίνεται στόχος των αφεντικών του, αλλά και του πράκτορα του FBI Βίνσεντ Σέρα που τον καταδιώκει.

Ακόμη ένας Λίαμ Νήσον (του οποίου το όνομα έχει πλέον γίνει κινηματογραφικό είδος), καλοβαλμένος, αναμενόμενος, ενισχυμένος παράλληλα από ένα αστεράτο καστ, αλλά χωρίς εκπλήξεις. Η αλήθεια είναι πως το σενάριο του Ντάριο Σκαρπαντάνε αφήνει περιθώρια εξερεύνησης χαρακτήρα, καθιστώντας την ταινία ευχάριστα ανθρωποκεντρική, αφού ο εκτελεστής με τον κώδικα ηθικής εν τέλει κερδίζει τη συμπάθεια του θεατή. Ως αποτέλεσμα ναι μεν έχουμε να κάνουμε με κάτι περισσότερο από μια απλή περιπέτεια δράσης (με τον Λίαν Νήσον να της προσδίδει έξτρα κύρος, όπως πάντα), όμως η σκηνοθεσία του έμπειρου (και Τζεημσμποντικού) Μάρτιν Κάμπελ δεν είναι αντάξια των δυνατοτήτων που προσφέρονται, έτσι όπως αναλώνεται στα τετριμμένα. Η Μόνικα Μπελούτσι ομολογουμένως αφήνει το στίγμα της σε έναν ρόλο που δεν την έχουμε συνηθίσει, κλέβοντας με ευκολία τις σκηνές της, όπως και ο Γκάι Πηρς που αποδίδει αξιοπρεπέστατα έναν εκπρόσωπο του νόμου, χωρίς όμως και να τον αναδεικνύει. Φυσικά και βλέπεται ευχάριστα η ταινία, παρά το σκοτεινό θέμα της, της λείπει όμως η ταυτότητα που θα την έκανε να ξεχωρίσει ως κάτι το διαφορετικό. Πρόκειται για αγγλόφωνο ρημέικ της βελγικής παραγωγής "De zaak Alzheimer" (Υπόθεση Αλτζχάιμερ) του 2003, που με τη σειρά της αποτελεί κινηματογραφική διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζεφ Γκέεραιρτς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)