Perfetti sconosciuti (2016)


Δραματική κομεντί της Medusa, σε σκηνοθεσία Πάολο Τζενοβέζε, με τους Τζουζέπε Μπατιστόν, Άννα Φολιέτα, Μάρκο Τζιαλίνι, Εντοάρντο Λέο, Άλμπα Ρόρβάχερ, Κάσια Σμούτνιακ. 

Επτά φίλοι (τρία παντρεμένα ζευγάρια και ένας άρτι χωρισθείς που όμως δεν ήρθε με την καινούργια του κοπέλα, αφού ήταν άρρωστη με πυρετό), συναντιούνται για βραδινό μια νύχτα με πανσέληνο και ολική έκλειψη σελήνης. Μια βραδιά που θα κυλούσε ήρεμη και συνηθισμένη αλλάζει ριζικά τροπή, όταν πέφτει η ιδέα για ένα παράξενο παιχνίδι: όλοι τους θα αφήσουν τα κινητά τους στη μέση του τραπεζιού και για όλη τη διάρκεια της βραδιάς θα μοιράζονται με τους υπόλοιπους κλήσεις και μηνύματα που θα λαμβάνουν. 

Η ταινία που στην Ελλάδα σκηνοθέτησε την καθ'ημάς διασκευή (Τέλειοι ξένοι) ο Θοδωρής Αθερίδης είναι ένα εξαιρετικό και υποδειγματικό θεατρικό που όμως δεν είναι θεατρικό, αλλά σενάριο που γράφτηκε απ' ευθείας για τον κινηματογράφο. Με αφήγηση που κυλάει σχεδόν σε αληθινό χρόνο και με κινηματογράφηση εξ ολοκλήρου στο διαμέρισμα του ζευγαριού που διοργανώνει και το δείπνο, η κάμερα του Τζενοβέζε παρακολουθεί τους επτά πρωταγωνιστές του και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εκείνο το παράξενο βράδυ, με τις αποκαλύψεις να πέφτουν βροχή και τις σχέσεις των κολλητών φίλων να επαναπροσδιορίζονται. Έχει τεράστια κότσια η ταινία αυτή, καθώς καταφέρνει να κυλήσει σαν νεράκι, παρά τον περιορισμένο χώρο όπου διαδραματίζεται, με τα πλάνα να εναλλάσσονται διαρκώς από κοντινά σε γενικά και να αποφεύγουν την οποιαδήποτε κλειστοφοβική αίσθηση. 

Αλλά είναι και το σενάριο... Αυτό το υπέροχο σενάριο με τους διαλόγους να είναι τόσο άρτια γραμμένοι, με τέτοιον ρυθμό, τέτοια φυσικότητα και τέτοιες εξαιρετικές ισορροπίες που αναδεικνύουν ισότιμα κάθε ρόλο χωριστά. Ως αποτέλεσμα έχουμε επτά ξεχωριστές ερμηνείες από τους επτά εξαιρετικά καθοδηγημένους ηθοποιούς και επτά ξεχωριστές οντότητες που ισορροπούν με μαεστρία σε ρόλους που εύκολα θα μπορούσαν να ξεφύγουν στην υπερβολή. Όμως, τίποτα δεν είναι υπερβολικό σε τούτην εδώ την ταινία, μολονότι θα σας περάσει από το μυαλό η σκέψη πως "αυτά δεν γίνονται". Σας έχω νέα, όμως... Γίνονται! Κάντε ένα βήμα πίσω και αναρωτηθείτε τη δική σας συμπεριφορά, τις δικές σας μύχιες σκέψεις, τις δικές σας φαντασιώσεις, αλλά και τη συμπεριφορά των παντρεμένων φίλων σας που θεωρείτε ότι γνωρίζετε καλά. Είναι τόσο πρωτόγνωρα βγαλμένο από την καθημερινότητα όλων μας το σενάριο που σοκάρει, άρα σας ωθεί να το απορρίψετε ως υπερβολή. Μόνο που δεν είναι, αφού ο κάθε ένας από τους επτά πρωταγωνιστές είναι απόλυτα αναγνωρίσιμος και ταυτοποιήσιμος στον δικό μας "καθώς πρέπει" κύκλο και άρτια ερμηνευμένος. Άλλωστε, ακόμα κι αν επιμείνετε στην αρχική σας άρνηση να πιστέψετε πως όλα αυτά δεν μπορούν να συμβούν (τουλάχιστον, όχι ταυτόχρονα), έρχεται αυτή η μοναδική αποστασιοποίηση του φινάλε που θα δικαιώσει τόσο εσάς όσο και την ιστορία. Έχει γέλιο, έχει ειρωνεία, έχει και μια αληθινή συγκίνηση η ταινία που θα σας συναρπάσουν. Διαμαντάκι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)