The servant (1963) (A/M)



Ελληνικός τίτλος: Ο υπηρέτης

Δραματική ταινία της Warner Pathé, σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Λόουζυ, με τους Ντερκ Μπόγκαρτ, Σάρα Μάιλς, Τζέημς Φοξ, Γουέντυ Κραιγκ. 

Ο Χιούγκο Μπάρετ, έμπειρος βαλές και μπάτλερ, προσλαμβάνεται από τον αριστοκρατικής καταγωγής πλαίυ-μπόυ Τόνυ να αναλάβει χρέη υπηρέτη στην κατοικία του στο Λονδίνο. Οι δύο άντρες δείχνουν να τα πηγαίνουν πολύ καλά μεταξύ τους, έως ότου μπαίνει στο κάδρο η Σούζαν, αρραβωνιαστικιά του Τόνυ, με την οποία ο Μπάρετ συνδέεται με αμοιβαία αντιπάθεια. 

Εμβληματική ταινία του βρετανικού σινεμά, σε σενάριο του Χάρολντ Πίντερ, ο Υπηρέτης αποτελεί σπουδή στην αμοιβαία εκμετάλλευση και την αλληλεξάρτηση. Κορυφαίος ο Ντερκ Μπόγκαρτ στον ρόλο του δολοπλόκου υπηρέτη, ο οποίος είναι πάντα παρόν, ακόμα και με τη σκιά του σχεδόν σε κάθε πλάνο. Εύθραυστος και ετοιμόρροπος ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε Τζέημς Φοξ στον ρόλο του επιπόλαιου αριστοκράτη Τόνυ, ενώ απαράμιλλης γοητείας και δυναμικής και οι δύο πρωταγωνίστριες που προσπαθούν να επιβιώσουν και να διακριθούν (η κάθε μία για τον δικό της λόγο) απέναντι στη συντριπτική σχέση των δύο αντρών. Μια παρτίδα σκάκι τεσσάρων ανθρώπων, με τις συμμαχίες να αλλάζουν διαρκώς και ένα (κρυφό) ερωτικό κουαρτέτο με αδιόρατα τα μέρη του. Η υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ντάγκλας Σλόκομπ αναδεικνύει την ψυχρότητα της κατοικίας και τον κρύο καιρό του Λονδίνου, με την κάμερα να στριμώχνεται στους διαδρόμους του σπιτιού, να πλανάται στα δωμάτια ή ακόμα και να αναδεικνύει παραμορφωμένα είδωλα μέσα από καθρέφτες, με φωτισμούς που τονίζουν τις σκιές, δίνοντάς τους πρωταγωνιστικό ρόλο. Την ίδια στιγμή, το μοντάζ του Ρέτζιναλντ Μιλς ενισχύει αυτήν την ιδιόμορφη χορογραφία λόγου και εκφράσεων και συντελεί σε μια κορυφαία κινηματογραφική μυσταγωγία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)