Le tout nouveau testament (2015)


Ελληνικός τίτλος: Η ολοκαίνουργια... Καινή Διαθήκη

Αλληγορική κομεντί της Le Pacte, σε σκηνοθεσία Ζακό Βαν Ντορμαέλ, με τους Μπενουά Πελβούρντ, Πίλι Γκρόυν, Γιολάντ Μορώ, Κατρίν Ντενέβ, Φρανσουά Νταμιέν. 

Ο Θεός υπάρχει και ζει στις Βρυξέλλες, κλεισμένος στο σπίτι του, κατευθύνοντας τις ζωές των ανθρώπων από τον υπολογιστή του. Η γυναίκα του είναι ένα άβουλο πλάσμα που περιποιείται το σπίτι και που δεν εναντιώνεται ποτέ στις επιθυμίες του συζύγου της, την ίδια στιγμή που αναπολεί τον γιο της, τον Ιησού. Η κόρη του, η Έα, καταπιεσμένη από τη βίαιη συμπεριφορά του πατέρα της, δραπετεύει, βγαίνει στον κόσμο και αναζητά τους δικούς της Αποστόλους, ώστε να γράψει την καινούργια Καινή Διαθήκη και να ανατρέψει την ιστορία της ανθρωπότητας και το θέλημα του Θεού. 

Σίγουρα, η πιο πρωτότυπη ιστορία που έχουμε δει πρόσφατα στο σινεμά, που ταυτόχρονα αναδεικνύεται από ένα μαύρο χιούμορ, ανελέητη σάτιρα και μια βλάσφημη διάθεση απέναντι στο κατεστημένο. Η ιδέα της επίγνωσης της ακριβούς ώρας θανάτου όλων των ανθρώπων επί της Γης προκαλεί πλείστα θέματα συζήτησης και προβληματισμού, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται και το βασικό θέμα της ταινίας που προσπαθεί να πει πολλά μέσα στις σχεδόν δύο ώρες που διαρκεί. Εκεί, ίσως, βρίσκεται και η αδυναμία της, όμως έχει τόσες άλλες αρετές στην αφήγηση, τις ερμηνείες και τους χαρακτήρες που σκιαγραφεί στην οθόνη, που σε παρασύρει σε αυτόν τον παράδοξο κόσμο της, κρίνοντας, σατιρίζοντας και παίζοντας με το όποιο θρησκευτικό αίσθημα ελπίδας. Όπως είπα και πριν, προσπαθεί να χωρέσει πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, όχι πάντοτε με επιτυχία, αλλά δεν υστερεί σε ενδιαφέρον και πρωτοτυπία. Ή θα αφεθείς ή θα αδιαφορήσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)