The reflecting skin (1990)


Ελληνικός τίτλος: Το διάφανο δέρμα

Δραματική ταινία του Φίλιπ Ρίντλεϋ, με τους Βίγκο Μόρτενσεν, Λίτσεϋ Ντάνκαν, Τζέρεμυ Κούπερ, Σήλα Μουρ. 

Ένα μικρό αγόρι μεγαλώνει στην ύπαιθρο των '50s, μαζί με τη μισότρελη μητέρα του, τον αποτραβηγμένο πατέρα του, τους φίλους του και τους περιστασιακούς πελάτες του βενζινάδικού τους, εκεί στη μέση του πουθενά. Μια αγγλίδα χήρα που μένει κοντά τραβάει την προσοχή του, κι όταν ο πατέρας του του περιγράφει ένα βιβλίο με βρυκόλακες που διαβάζει, ο μικρός Σεθ είναι πλέον πεπεισμένος πως εκείνη είναι ένα τέρας που ρουφάει το αίμα των ζωντανών. Με μια παρέα δολοφόνων να κυκλοφορεί και τον μεγαλύτερο αδελφό του να επιστρέφει από το μέτωπο, ο κόσμος του μικρού αγοριού χάνεται ανάμεσα στη φαντασίωση και την πραγματικότητα, με τραγικές εξελίξεις. 

Ό,τι πιο ελπιδοφόρο, φρέσκο και ταυτόχρονα άρρωστο έβγαλε το σινεμά στις αρχές των '90s είναι τούτη εδώ η ταινία που σε αρπάζει από τα πρώτα της κιόλας καρέ και δεν χαλαρώνει την αρπάγη της μέχρι το τέλος. Μια φαινομενικά αθώα ιστορία ενηλικίωσης μετατρέπεται σε βαθύ ψυχικό τραύμα, με τα όρια μεταξύ παιδικής αφέλειας και εγκληματικής συνείδησης (ή ψυχασθένειας) να παραμένουν διαρκώς δυσδιάκριτα. Ένα προσεκτικά επιλεγμένο και καθοδηγημένο καστ δίνει ζωή σε μια χούφτα κατεστραμμένων ανθρώπων, τραγική παρωδία και διεστραμμένο είδωλο της αθώας υπαίθρου, όπως ενδεχομένως τη φανταζόμαστε. Άγγελοι, δαίμονες, βρυκόλακες, δοξασίες και εφιαλτικά μυστικά του παρελθόντος μπλέκουν σε αυτή την κατάβαση στην κόλαση, άψογα εικονογραφημένη από τον Ντικ Πόουπ, με ειδυλλιακά "τεχνικολόρ" τοπία σε αυτήν την ερημιά που ψήνει ο ήλιος, με φόντο γαλάζιους απέραντους ουρανούς που μοιάζουν να τους έφτυσαν με αποστροφή matte paintings από χολυγουντιανές οικογενειακές ταινίες των χρόνων του '50. Εξαιρετική η μουσική του Νικ Μπίκατ, συνεισφέρει από την πλευρά της σε αυτό το διαστροφικό παιδικό παραμύθι που θα σας στοιχειώσει.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)