La damnation de Faust (2015)


To Mezzo και η France Télévisions μεταδίδουν από τη σκηνή της Βαστίλης της Όπερας των Παρισίων, τη νέα παραγωγή του δραματικού θρύλου "Καταδίκη του Φάουστ", του Έκτορα Μπερλιόζ, σε σκηνοθεσία Άλβις Χερμάνις, μουσική διεύθυνση Φιλίπ Τζόρνταν, με τους Γιόνας Κάουφμαν, Σόφι Κοχ, Μπρυν Τέρφελ. 

Μια εντυπωσιακή αλλά υπερφίαλη και αυτάρεσκη σκηνοθεσία έκανε το κοινό να παγώσει και τους κριτικούς να μιλούν για την πιο λάθος προσέγγιση που θα μπορούσε να γίνει ποτέ. Ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό τρίο καταπλακώνεται από τα τεράστια σκηνικά με τις γιγαντοοθόνες και το πλήθος των χορευτών που πλημμυρίζουν τη σκηνή, ούτως ώστε να αποκτήσει δραματουργικό ενδιαφέρον μια όπερα περισσότερο εσωτερική (ο ίδιος ο Μπερλιόζ τη χαρακτήριζε "μουσικό θρύλο" και όχι όπερα) που δίνει περισσότερη έμφαση στον λόγο και στις φιλοσοφικές αναζητήσεις του ήρωά της. Στην πρόσφατη παραγωγή τη Όπερας των Παρισίων, αυτές οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του Φάουστ παραλληλίζονται εξόφθαλμα με τις αναζητήσεις του Στήβεν Χώκινγκ για την προέλευση της ζωής (άρα και του ανθρώπου), με τη φιγούρα του επιστήμονα αεί παρούσα επί της σκηνής, ως σκιά ή alter ego του Φάουστ. Χρονικά, η δράση μεταφέρεται στο εγγύς μέλλον με την ανθρωπότητα να αποικίζει τον Άρη και όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι γοητευτικά και συναρπαστικά αν δεν ήταν τόσο λάθος. Αναμφισβήτητα έχει ωραίες μεμονωμένες στιγμές και η αισθητική σε κάποια από τα βίντεο και τις χορογραφίες είναι υψηλότατου επιπέδου, όμως το σύνολο πάσχει από μια ακατάπαυστη οπτική και σκηνική φλυαρία που κάπου-κάπου αγγίζει τα όρια του φαιδρού.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)