Ζήλεια (1963) (Α/Μ)


Δραματική ταινία της Νόβακ Φιλμ, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου, με τους Γιώργο Φούντα, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Μιράντα Μυράτ, Ζώρα Τσάπελη, Έλλη Φωτίου. 

Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, παντρεμένος με μια όμορφη αλλά νεότερή του γυναίκα, είναι πεπεισμένος πως η σύζυγός του διατηρεί παράλληλη σχέση με τον καλύτερό του φίλο. Τίποτα όμως δεν υπάρχει ανάμεσα στη Χριστίνα και τον Αλέξη, με αποτέλεσμα η εμμονική πλέον πεποίθηση του Ανδρέα να δηλητηριάζει καθημερινά τη ζωή τους, ενώ ουσιαστικά διαλύει τον γάμο του αλλά και τη στενή του σχέση με τον παιδικό του φίλο. Έτσι, όταν η επιχείρησή του χρεωκοπεί, ο Ανδρέας φτάνει στα άκρα, με τραγικές συνέπειες. 

Η Νόβακ Φιλμ εκπροσώπησε επάξια το αστικό μελό στον ελληνικό κινηματογράφο, χωρίς να καταφύγει σε λαϊκίστικες υπερβολές, ακόμα και στα χρόνια του '60, όταν ήδη είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα μπουζουκοδράματα από διάφορους τυχάρπαστους παραγωγούς. Από την άλλη, ο Ορέστης Λάσκος υπήρξε ένας σκηνοθέτης που όχι μόνο γνώριζε καλά από σινεμά, αλλά είχε και ένστικτο ως προς τον τρόπο με τον οποίο καλείτο να αντιμετωπίσει την κάθε ταινία, είτε έγραφε ο ίδιος το σενάριο, είτε μετέφερε στην οθόνη λόγια άλλων -στην προκειμένη περίπτωση της Μαρίας Πλυτά. Είναι, λοιπόν, το ένστικτο του Λάσκου που μαζεύει τον ως συνήθως ποιητικό λόγο της Πλυτά, ισοσταθμίζοντάς τον με μια ρεαλιστική και κατά το δυνατόν σύγχρονη κινηματογράφηση. Έτσι, κατευθύνει τους ηθοποιούς του ψύχραιμα και χωρίς ακρότητες, προσφέροντάς μας ένα αισθηματικό δράμα που μπορεί να μην είναι από τα κορυφαία, αλλά τιμά το είδος του και τους συντελεστές του.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)