9-1-1 (Σαιζόν 1-4, 2018-2021)

  


Περιπετειώδης σειρά της Fox (20th Television πλέον), δημιουργία των Μπραντ Φάλτσουκ, Τιμ Μινήαρ και Ράυαν Μέρφυ, με τους Άντζελα Μπάσσετ, Πήτερ Κράουζε, Όλιβερ Σταρκ, Αΐσα Χιντς, Κένεθ Τσόι, Κόννι Μπρίτον, Τζέννιφερ Λαβ Χιούιτ, Ράυαν Γκούζμαν. 

Έργα και ημέρες του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας 911 του Λος Άντζελες, με την καθημερινότητα των τηλεφωνητών, των πυροσβεστών και των αστυνομικών που ανταποκρίνονται σε κάθε περιστατικό. Μολονότι στο πρώτο άκουσμα θεωρείς πως κάτι τέτοιο το έχεις ξαναδεί, στην πραγματικότητα διαφοροποιείται αρκετά, καθώς κάθε επεισόδιο παρουσιάζει πληθώρα περιστατικών και δεν βασίζεται -πλην ελαχίστων- σε μία μόνο κεντρική ιστορία. Κάποια ακραία, άλλα τραγικά, άλλα αστεία, τα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν δίνουν ρυθμό και ενδιαφέρον στη σειρά, ενώ ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο να "κρεμάσει" κάποιο επεισόδιο με όλα όσα συμβαίνουν. 

Όπως εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε, το δίδυμο Φάλτσουκ-Μέρφυ στην παραγωγή εγγυάται το υψηλό της επίπεδο αλλά και αυτήν την "άλλη" ματιά στα γεγονότα, την ίδια στιγμή που όλοι οι ηθοποιοί -γνωστοί και λιγότερο γνωστοί μας- καταφέρνουν να κάνουν πιστευτά τα απίστευτα. Μαζί με τις ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες τους που πλέκουν τον γενικό καμβά της σειράς, οι ήρωες του 9-1-1 αποτελούν μια πολύ καλή, ανάλαφρη, εβδομαδιαία εναλλακτική μέσα στο πλήθος των σκοτεινών σειρών που έχουν κατακλύσει πρόσφατα την τηλεόραση.

Στον δεύτερο κύκλο, η Κόνι Μπρίτον αποχωρεί για να δώσει τη θέση της στον νέο χαρακτήρα της Τζέννιφερ Λαβ Χιούιτ, ενώ στο πυροσβεστικό σώμα έρχεται να προστεθεί ο Ράυαν Γκουσμάν. Το πολύ μικρό χρονικό κενό μεταξύ του ούτως ή άλλως μικρού πρώτου κύκλου με τον δεύτερο δεν αφήνει περιθώρια για ριζικές αλλαγές, οπότε τα νέα επεισόδια συνεχίζουν στο στυλ της πρώτης περιόδου, με το κάθε περιστατικό να ενισχύει το ενδιαφέρον της θέασης αλλά να δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον κάθε ένα από τους βασικούς ήρωες.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις -ούτε δυσάρεστες, ούτε ευχάριστες- κινήθηκε και ο τρίτος κύκλος της σειράς, η οποία κράτησε ένα σταθερό επίπεδο σε κάθε επεισόδιο, μολονότι έχει αρχίσει κάπως να μειώνεται ο παράγων εντυπωσιασμού του κάθε περιστατικού που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ήρωές μας. Αν κάτι νέο γέννησε αυτή η τρίτη περίοδος είναι μια αδελφή σειρά που έκανε πρεμιέρα μέσα στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο διάλειμμα που κάνουν όλα τα σήριαλ της ελεύθερης αμερικανικής τηλεόρασης. Πρόκειται για το "9-1-1: Lone Star" που αφηγείται τις περιπέτειες μιας άλλης αντίστοιχης ομάδας διασωστών στο Τέξας. Αμφότερες θα επιστρέψουν με 4η και 2η σαιζόν αντίστοιχα.

Με λιγότερα επεισόδια λόγω της πανδημίας ολοκληρώθηκε ο 4ος κύκλος της ιδιαίτερα αγαπητής κατά πως φαίνεται στους αμερικανούς τηλεθεατές σειρά, αφού θα επιστρέψει και την επόμενη τηλεοπτική περίοδο. Όχι όμως μόνο ο αριθμός αλλά και οι ιστορίες του κάθε επεισοδίου είχαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού εμφανώς είχαμε λιγότερα έκτακτα περιστατικά ανά επεισόδιο και σαφώς λιγότερο κόσμο σε κάθε ένα από αυτά, καθώς εντέχνως και για να σεβαστούν τα μέτρα προστασίας, οι σεναριογράφοι έγραφαν ιστορίες για μικρότερο πλήθος, χωρίς όμως να λείπουν και οι "μεγάλες" σκηνές που η σειρά μάς έχει συνηθίσει. Οι λιγότερες κλήσεις ανά επεισόδιο στο τηλεφωνικό κέντρο μεταφράστηκαν αντίστοιχα και σε περισσότερο χρόνο για τις προσωπικές ιστορίες του κάθε ενός από τα βασικά μέλη της ομάδας, κάτι μάλλον ευχάριστο, αφού ήταν γραμμένες με μέτρο χωρίς η σειρά να κρεμάει εκτός θέματος. Αυτό βέβαια που έχω να παρατηρήσω είναι πως μολονότι το "9-1-1" ήταν αρχικά μια ανάλαφρη σειρά, τώρα πια έχει αρχίσει να γίνεται και αυτή στενάχωρη, με την έκβαση που ακολουθεί η ζωή ορισμένων από τους πρωταγωνιστές. Δεν είμαι κατά του δράματος, λάτρης του μελό γαρ, αλλά ρε γαμώτο, ήταν μια από τις ελάχιστες σειρές που μας είχαν απομείνει να παρακολουθούμε χωρίς χαρτομάντηλο στο χέρι.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)