Le bonheur (1965)


Ελληνικός τίτλος: Η ευτυχία

Δραματική κομεντί σε σκηνοθεσία Ανιές Βαρντά, με τους Ζαν-Κλωντ Ντρουό, Μαρί-Φρανς Μπουαγέ, Κλαιρ Ντρουό.

Ο Φρανσουά Σεβαλιέ, ένας ευγενικός και συμπαθής ξυλουργός, ζει ευτυχισμένα με την όμορφη γυναίκα του, την Τερέζ και τα δύο τους παιδιά. Τίποτα δεν φαίνεται να σκιάζει την όμορφη ζωή τους, καθώς ο ήλιος λάμπει καθημερινά, τα πουλάκια κελαηδούν, τα χωράφια, οι δρόμοι και το σπιτικό τους είναι γεμάτα χρώματα και το χαμόγελο δεν σβήνει ποτέ από το πρόσωπό τους. Μια μέρα, ο Φρανσουά γνωρίζει την Εμιλί, υπάλληλο στο ταχυδρομείο. Ο έρωτας μεταξύ τους είναι κεραυνοβόλος και εκείνος νιώθει ακόμη μεγαλύτερη ευτυχία, την οποία θέλει να μοιραστεί με τη γυναίκα του.

Λίγο πριν τον Μάη του '68, η Ανιές Βαρντά αποδομεί την αστική ευμάρεια, μέσα από τον χαμογελαστό Φρανσουά., έναν άνθρωπο που τρέφεται από την ευτυχία σαν βρυκόλακας, απορροφώντας την από όλους τους γύρω του. Και μαζί του, ολόκληρη η ταινία χλευάζει τα τεχνικολόρ όνειρα της εποχής, με εικόνες που πνίγονται στο χρώμα, την ομορφιά και την εικαστική αρμονία, σαν πίνακες που είναι έτοιμοι να εκραγούν από το φως και την μπογιά, σαν μια ζωή που δεν αντέχει άλλο την ευδιάθετη ηλιοφάνεια και την ελπίδα. Μια παράξενη ταινία που κατορθώνει μυστηριωδώς να γίνει προσιτή παρά το αλλόκοτο της ιστορίας της, μέσα από την υπερβολή του φαινομενικά ρεαλιστή πρωταγωνιστή της. Είναι τόσο καλός και ευγενικός άνθρωπος ο Φρανσουά, άλλωστε, που όλοι -εμείς, οι γύρω του, η ερωμένη του, ακόμα και η γυναίκα του- είμαστε έτοιμοι να του συγχωρήσουμε τα πάντα. Λες και οφείλουμε να θυσιαστούμε για την ευτυχία του. Λες και πρέπει να απαρνηθούμε τη δική μας.

Ένα παράξενο παιχνίδι ισορροπίας και συνύπαρξης, και μια αναρχική ματιά στην ευτυχία που τελικά δεν μοιράζεται ούτε στα δύο ούτε και στα τρία. Είναι το εγώ μας που πεινάει πάντοτε για κυριαρχία, και μέσα στο "εγώ", όσο κι αν κελαηδούν τα πουλάκια, όσο κι αν κάθε κάδρο της οικογενειακής ζωής των πρωταγωνιστών μοιάζει με πίνακα που εμπνέει μελωδικά μοτίβα, δεν υπάρχει ποτέ το "εμείς". Μια χώρα έτοιμη να εκραγεί, ένα σινεμά που αναζητά νέες νόρμες μέσα στην ίδια τη νόρμα της εποχής και μία σκηνοθέτις έτοιμη να ρίξει στον καιάδα τους ευτυχισμένους ήρωές της, για να τους ξαναγεννήσει από την αρχή ώστε να κάνουν ακριβώς τα ίδια.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)