The rookie (Σαιζόν 1-4, 2018-2022)



Αστυνομική σειρά των ABC/eOne, δημιουργία του Αλέξι Χώλεϋ, με τους Νέηθαν Φίλιον, Αλύσσα Ντιάζ, Ρίτσαρντ Τ. Τζόουνς, Τάιτους Μέηκιν Τζούνιορ, Μελίσσα Ο'Νηλ, Άφτον Γουίλλιαμσον, Έρικ Γουίντερ, Μερσέντες Μέησον, Μέκια Κοξ.

Ο Τζων Νόλαν αλλάζει ξαφνικά τα πάντα στη ζωή του. Μετά το διαζύγιο με τη γυναίκα του και με τον γιο του πλέον στο Κολέγιο, επιτρέπει σε ένα παρ' ολίγον τραγικό περιστατικό να τον κάνει να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να γίνει αστυνομικός. Έτσι, αφήνει τη μικρή του επαρχιακή πόλη, για να σπουδάσει στην Αστυνομική Ακαδημία και να μετατεθεί, μαζί με τους άλλους νεοσύλλεκτους, σε αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες. Εκεί, όχι μόνο πρέπει να ξεπεράσει τα καψόνια των παλιότερων συναδέλφων και εκπαιδευτών του, αλλά και να αποδείξει ότι στα 40 του μπορεί να ανταποκριθεί στα ίσα με τους υπόλοιπους νεοσύλλεκτους που έχουν τα μισά του χρόνια. 

Η επιτυχία του "9-1-1" στο FOX, με τα πολλά διαφορετικά περιστατικά που αντιμετωπίζει σε κάθε επεισόδιο το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη στο ABC για κάτι αντίστοιχο. Οπότε, εγένετο "The rookie", μόνο που αυτή τη φορά, τα πολλά και ποικίλα περιστατικά της κάθε εβδομάδας τα αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί του Τμήματος όπου ο πρωταγωνιστής μας είναι νεοσύλλεκτος. Όχι πως οι υποθέσεις των δύο σειρών έχουν καμία σχέση, απλά το πλαίσιο και το ύφος είναι κοινά, καθιστώντας εμφανές πως το ένα σήριαλ επηρέασε το άλλο. Στο φινάλε, ποιες άλλες σειρές θυμάστε πριν το "9-1-1" που να είχαν πολλαπλά γεγονότα ανά επεισόδιο; Ε, τώρα λοιπόν, έχουμε ακόμη μία. Μια χαρά τα πήγε στην πρώτη του σαιζόν ο Νεοσύλλεκτος, οφείλοντας μάλιστα πολλά στον πρωταγωνιστή του, τον Νέηθαν Φίλιον, που ενδέχεται να επαναλάβει την επιτυχία τού "Castle" (που και αυτό υπήρξε το αντίπαλον δέος του ABC στην αυγή της επιτυχίας του "The mentalist" στο CBS). Με τις προσωπικές ζωές των κεντρικών πρωταγωνιστών πιο πολύ σε δεύτερο πλάνο και με την καθημερινότητα στους δρόμους να κυριαρχεί στο κάθε επεισόδιο, η νέα αυτή σειρά αποτελεί και μια ανάλαφρη εβδομαδιαία πρόταση, που ισορροπεί έξυπνα το χιούμορ με τη δράση (και κάποιες φορές και το δράμα), χωρίς ποτέ να προσποιείται πως είναι κάτι περισσότερο από αυτό που είναι. 

Αξιοπρεπέστατα και με κάποιες μικροαλλαγές στο βασικό καστ κινήθηκε και ο δεύτερος κύκλος επεισοδίων που πρόλαβε να ολοκληρωθεί προ της κρίσης του κορωνοϊού. Μικρά ή μεγάλα περιστατικά απασχόλησαν τους ήρωές μας, το χιούμορ ήταν πάντα παρόν, μολονότι κάποια επεισόδια σκοτείνιασαν αρκετά. Με αυτά και με εκείνα, ο "Νεοσύλλεκτος" πήρε το πράσινο φως και για μία ακόμα σαιζόν. Η οποία τρίτη σαιζόν επηρεάστηκε στον αριθμό των επεισοδίων της από την πανδημία (μόνο 14), ενώ σεναριακά, μολονότι υπήρχαν αναφορές στον κορωνοϊό, ο βασικός άξονας έγερνε περισσότερο στα #blacklivesmatter γεγονότα που συγκλόνισαν την Αμερική το καλοκαίρι του 2020. Έτσι, ένα από τα βασικά στόρυ των επεισοδίων αφορούσε σε έναν βίαιο και ρατσιστή αστυνομικό, ενώ γενικότερα υπήρχε ένας σαφής προβληματισμός περί του ανασχηματισμού της αστυνομίας και των λειτουργιών της, αλλά και για τις σχέσεις αλληλεξάρτησης με την Εισαγγελεία. Το ενδιαφέρον όμως σε όλο αυτό ήταν πως εκφράστηκε μέσα από καλογραμμένα επεισόδια αμιγώς εντός κλίματος, χωρίς ρητορικές ακραιφνούς πολιτικής ορθότητας και το κυριότερο χωρίς να πληγωθεί το χιούμορ που δεν παύει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σειράς. Η τέταρτη σαιζόν επανέκαμψε με πλήρη αριθμό επεισοδίων, αρκετό κέφι και ενδιαφέρουσες ιστορίες, ενώ οι διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων κρατούν πλέον ένα βασικό μέρος της υπόθεσης, χωρίς όμως να καβαλούν τη δράση και την προσωπικότητα της σειράς. Εννοοείται πως το αρχικό στοιχείο της έκπληξης δεν υπάρχει πια, όμως η σειρά εξακολουθεί να αποτελεί ανάσα δροσιάς στην εβδομαδιαία, ανοιχτή τηλεόραση, εξυπηρετώντας τα μέγιστα το αγαπημένο είδος της αστυνομικής περιπέτειας με ικανές δόσεις χιούμορ. Ο "Rookie" ανανεώθηκε για μία ακόμη περίοδο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)