Dark Phoenix (2019) (3D)


Ελληνικός τίτλος: X-Men -Ο Μαύρος Φοίνικας

Κόμικ περιπέτεια φαντασίας των Fox/Marvel, σε σκηνοθεσία Σάιμον Κίνμπεργκ, με τους Τζέημς  ΜακΑβόυ, Μάικλ Φασμπέντερ, Σόφι Τέρνερ, Τζένιφερ Λώρενς, Τζέσικα Τσάστέην, Νίκολας Χουλτ, Τάυ Σέρινταν, Αλεξάντρα Σιπ, Ήβαν Πήτερς, Κόντι Σμιτ-ΜακΦη.

Οι X-Men βοηθούν με αυτοθυσία ένα διαστημικό λεωφορείο της NASA, το οποίο έχει πέσει σε ένα παράξενο είδος ηλιακής ακτινοβολίας. Μόνο που ακριβώς αυτή η ακτινοβολία φαίνεται να μπαίνει μέσα στην Τζην Γκρέυ και να την αλλάζει σε κάτι ισχυρότερο και πιο σκοτεινό. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, τελευταίοι επιζώντες ενός άλλου πλανήτη, που αποζητούν τη δύναμη του Φοίνικα για να κτίσουν ξανά τον κόσμο τους στη Γη.

Πήγα πολύ απογοητευμένος και με τις προσδοκίες μου στο πάτωμα να δω την ταινία, ύστερα από όλες αυτές τις απογοητευτικές κριτικές έξω και εδώ, αλλά πρωτίστως μετά την τεράστια ταλαιπωρία που είχε υποστεί η συγκεκριμένη ταινία. Μετά από συνεχείς αναβολές στην ημερομηνία προβολής που την καθυστέρησαν πάνω από χρόνο και όλη την (παρα)φιλολογία που ακολούθησε τη δυσαρέσκεια της Fox με την αρχική εκδοχή, η δημοφιλία του φιλμ έπεσε στο ναδίρ. Φανταστείτε, λοιπόν, την έκπληξή μου, όταν παρά τις ελάχιστες απαιτήσεις μου κατά την είσοδό μου στην αίθουσα, βρέθηκα έναντι μίας ταινίας που κύλησε νεράκι, χωρίς να με κοροϊδέψει και χωρίς να προδώσει την ιστορία της και το παρελθόν της. Ναι, αναμφισβήτητα διαπιστώνεις μία κόπωση στο όλο εγχείρημα και κάποιες αβλεψίες, αλλά συνολικά δουλεύει και αυτό είναι το πιο σημαντικό. 

Κατ'αρχάς είναι το τρίο ΜακΑβόυ-Φασμπέντερ-Τσαστέην που προσδίδει κύρος και ειδικό βάρος στην ταινία. Ειδικά ο Φασμπέντερ, στον μικρό αναλογικά ρόλο του, δίνει ρέστα και απογειώνει το φιλμ άμα τη εμφανίσει του. Όχι μόνο έχει πλέον ενστερνιστεί τον ρόλο του Μάγκνετο μετά από τόσα χρόνια, αλλά τον τιμά και τον αναδεικνύει με μια εσωτερικότητα που πραγματικά θαυμάζεις. Εξίσου καταλυτική ως παρουσία η Τσαστέην στον ρόλο της εξωγήινης που εποφθαλμιά τη δύναμη του Φοίνικα (και η οποία έχω αρχίσει να πιστεύω πως μπορεί να είναι όντως εξωγήινη, όπως παίζει με αυτήν τη σαν μάσκα έκφραση και το παγωμένο, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς βλέμμα). Τέλος, ο ΜακΑβόυ, διατηρεί αυτήν τη διαχρονική αξιοπρέπεια με την οποία τιμά κάθε του ρόλο, ακόμα κι αν δεν κάνει την ουσιαστική διαφορά. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για τη νεαρή Σόφι Τέρνερ, στον ρόλο της Τζην Γκρέυ, στην οποία λείπει η εσωτερική ένταση που θα οδηγούσε αποτελεσματικά στην τρέλα της καταστροφής, αλλά και για την Τζένιφερ Λώρενς, η οποία δεν κρύβει την πλήξη της. Η μουσική του Χανς Ζίμμερ επική και μελωδική όπως πάντα.

Παρ'όλα αυτά, και για να το θέσω στα μέτρα και τα σταθμά του κινηματογραφικού σύμπαντος των X-Men, ο "Φοίνικας" είναι απείρως καλύτερος από το "Απόκαλιψ", ενώ συνιστά ένα αξιοπρεπές και κάπου συγκινητικό αντίο σε αυτήν την παρέα των απόκληρων υπερηρώων που ποτέ δεν πρόδωσαν την εμπιστοσύνη μας στο σινεμά για σχεδόν 20 χρόνια.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)