Το πλοίο της χαράς (1967) (Α/Μ)




Κωμωδία της ΧΡΗΣΜΑ Φιλμ, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου, με τους Μίμη Φωτόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Πόπη Λάζου, Βάσω Μεριδιώτου, Γιάννη Φέρμη, Θανάση Μυλωνά, Γιώργο Τσιτσόπουλο, Τάκη Μηλιάδη, Χρήστο Τσαγανέα, Νίτσα Τσαγανέα, Περικλή Χριστοφορίδη.

Η ταινία μάς ταξιδεύει από τον Πειραιά στη Νέα Υόρκη, εν πλω με το υπερωκεάνιο "Ολυμπία", όπου συναντάμε κάποιους από τους επιβάτες του. Διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους, με διαφορετικό παρελθόν και μέλλον αφημένο στην ελπίδα, γνωρίζονται, αγαπιούνται και μοιράζονται ξεχωριστές στιγμές σε αυτό το ταξίδι γεμάτο υποσχέσεις για μια νέα, καλύτερη ζωή.

Όσο ευγενικός κι αν προσπαθήσω να είμαι, τούτο εδώ το πλοίο δεν είναι διόλου της χαράς αλλά της ξεπέτας. Εν αρχή υπήρξε μια επιθεώρηση με τίτλο "Εν πλω", των Μίμη Τραϊφόρου, Δημήτρη Βασιλειάδη και Μενέλαου Θεοφανίδη, που είχε ανεβεί το 1958 με τη Σοφία Βέμπο στο θέατρό της. Κατά πως φαίνεται, εννέα χρόνια μετά, κάποια από τα νούμερα της επιθεώρησης αποτέλεσαν τον σεναριακό (λέμε τώρα) κορμό της ταινίας, η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ευκαιρία για τους συντελεστές της να ταξιδέψουν μέχρι τη Νέα Υόρκη, διαφημίζοντας διαρκώς το υπερωκεάνιο "Ολυμπία" και την πλοιοκτήτρια εταιρεία Greek Line. Μάζεψαν στο μεταξύ και κάμποσους δημοφιλείς ηθοποιούς, πάντρεψαν τις μεταξύ τους συναντήσεις, έβαλαν κι έναν λαθρεπιβάτη να ερωτεύεται την κόρη του καπετάνιου κι έξω από την πόρτα. Τι άλλο έμενε για να εντυπωσιασθεί το φιλοθέαμον κοινό; Γυρίσματα στο εξωτερικό. Έτσι λοιπόν, μεσολαβούν κάποιοι περίπατοι σε δύο ιταλικές πόλεις, όπου δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα και τα πλάνα από την άφιξη στη Νέα Υόρκη. Για να ολοκληρωθεί η παράνοια, οι σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά κατά την αναχώρηση, στην έξοδο στην Ιταλία και στη Νέα Υόρκη είναι γυρισμένες έγχρωμες, όταν η υπόλοιπη ταινία εντός του πλοίου είναι ασπρόμαυρη.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)