The whale (2022)


Ελληνικός τίτλος: Η φάλαινα

Δραματική ταινία της A24 σε σκηνοθεσία Ντάρεν Αρονόφσκυ με τους Μπρένταν Φρέηζερ, Σέηντι Σινκ, Τάυ Σίμπκινς, Χονγκ Τσάου, Σαμάνθα Μόρτον.

Ένας παχύσαρκος και βαριά άρρωστος καθηγητής δημιουργικής γραφής, αποκομμένος από ολόκληρο τον κόσμο μέσα στο διαμέρισμά του, αποζητά όσο τίποτα άλλο τη συμφιλίωση με την κόρη του. Με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται διαρκώς, ο χρόνος για τον Τσάρλι μετρά ανάποδα, καθώς προσπαθεί να διορθώσει λάθη ετών και να βρει επί τέλους τη λύτρωση που ο ίδιος έχει αρνηθεί στον εαυτό του.

Ο Ντάρεν Αρονόφσκυ επιστρέφει στο γνώριμο, κλειστοφοβικό σύμπαν του και με συνοδοιπόρο έναν εξαιρετικό Μπρένταν Φρέηζερ παραδίδει μαθήματα ερμηνευτικής καθοδήγησης και σκηνοθετικής αντίληψης. Βασισμένη στο θεατρικό του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ -ο οποίος υπογράφει και το σενάριο- η "Φάλαινα" είναι από τις πλέον βατές ταινίες του ριψοκίνδυνου σκηνοθέτη, αλλά ταυτόχρονα και η πλέον περίτεχνη μέσα στη φαινομενική της απλότητα. Τα πάντα διέπονται από μια απόλυτη αρμονία, η οποία εξυπηρετεί και τη γνώριμη θεματική του σκηνοθέτη έναντι της μοναξιάς, της συνδιαλλαγής με το Θείο, του εθισμού και της αναζήτησης του πυρήνα του εαυτού μας σε συνάρτηση με την οικογένεια-δημιουργό. Το κλειστό κάδρο και η βρωμισμένη φωτογραφία του Μάθιου Λίμπατικ αποπνέουν κλεισούρα και μεταφέρουν τη δυσάρεστη οσμή ιδρώτα και εγκατάλειψης, η παντελής έλλειψη εξωτερικών πλάνων ενισχύει την απομόνωση και την σπαρακτική μοναξιά του πρωταγωνιστή που κρατά την όψη του κρυφή από τον κόσμο, την ίδια στιγμή που η σκηνογραφική διεύθυνση περιγράφει τόσο αριστοτεχνικά τη ζωή αυτού του δυστυχισμένου ανθρώπου, με το κάθε αντικείμενο να βρίσκεται τοποθετημένο άριστα μέσα στον χώρο και να αφηγείται ιστορίες.

Συγκλονιστικές είναι και οι ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών, ο κάθε ένας εκ των οποίων βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς είναι φορές που το σενάριο οδηγεί τους ήρωες σε αντιδράσεις υπερβολικές. Όμως, η μεστή και ανθρωποκεντρικά προσηλωμένη σκηνοθεσία του Αρονόφσκυ τούς προφυλάσσει από τις κακοτοπιές, αποσπώντας στιγμές σπάνιας υποκριτικής δεινότητας. Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έβγαζε νόημα χωρίς την απαράμιλλη παρουσία του Μπρένταν Φρέηζερ που αποδεικνύει ακόμα μια φορά το πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι. Καταπονημένος κυριολεκτικά και μεταφορικά από το βάρος που του συνθλίβει το κορμί και τη ζωή (υπέροχο το προσθετικό και το ψηφιακό μακιγιάζ), δίνει ζωή στον ήρωα που υποδύεται μέσα από το βλέμμα και τη φωνή του, ανίκανος ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει το σώμα του που ούτως ή άλλως τον προδίδει. Κουβαλώντας σε κάθε του έκφραση σωρεία συναισθημάτων, ο Τσάρλι του Μπρένταν Φρέηζερ κολυμπά ακίνητος σε μια θάλασσα από στιγμιότυπα που τον οδήγησαν έως εδώ, ικετεύοντας για συγχώρεση, λίγο προτού το βάρος του τον παρασύρει σαν κήτος στα βάθη της αβύσσου -ή ενδεχομένως προτού το αποτινάξει για να αναληφθεί στον δικό του ουρανό.

Η "Φάλαινα" απέσπασε 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε τα βραβεία Μακιγιάζ & Κομμώσεων και Α' Ανδρικού. 4 υποψηφιότητες για BAFTA, 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)