An Cailín Ciúin (2022)


Ελληνικός τίτλος: Το ήσυχο κορίτσι

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Κολμ Μπερέιντ, με τους Κάθριν Κλιντς, Κάρρι Κρόουλυ, Άντριου Μπένετ, Μάικλ Πάτρικ, Κέητ Νικ Χάνιονιχ.

Ήταν καλοκαίρι του 1981, όταν η 9χρονη Κέητ αναγκάζεται να φύγει από το σπίτι της για να μείνει με συγγενείς της που δεν είχε γνωρίσει ποτέ. Με τη μητέρα της έγκυο στο πέμπτο παιδί και το σπιτικό τους μέσα στη φτώχεια, η διαμονή της στο σπίτι της μακρινής θείας της φάνταζε ως η ιδανική λύση για τους γονείς της που ήθελαν να ξεφορτωθούν όσα βάρη μπορούσαν. Η μικρή, απόμακρη και φοβισμένη στην αρχή, παρά το θερμό καλωσόρισμα της θείας, αρχίζει σταδιακά να προσαρμόζεται στο νέο της περιβάλλον και να ξαναγεννιέται με όλη αυτήν την αγάπη που την περιέβαλε για πρώτη φορά στη ζωή της. 

Πολύ την αγάπησα τούτην εδώ τη χεροκάμωτη λες ταινία, που παρά τα μικρά μεγέθη της έχει πλεόνασμα ψυχής και αγάπης. Το σενάριο που υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, δεν υπόσχεται τίποτα που δεν μπορεί να εκπληρώσει, σύντομο και περιεκτικό όπως το διήγημα στο οποίο βασίζεται και απόλυτα προσηλωμένο στο θέμα του, χωρίς περιττά τερτίπια. Ιδωμένο ως επί το πλείστον μέσα από τα μάτια της μικρής του πρωταγωνίστριας (είναι υπέροχη η Κάθριν Κλιντς με αυτήν την εσωτερική αθωότητα), το φιλμ ξετυλίγεται σαν ανάμνηση και βίωμα μαζί, διατηρώντας τους τόνους χαμηλούς και πάντα σε μεγέθη ανθρώπινα. Άρτια επιλεγμένο και καθοδηγημένο το επιτελείο των ηθοποιών με την κάμερα να τους παρακολουθεί απόλυτα ταυτισμένη με τη συναισθηματική διάθεση της μικρής απέναντι στον κάθε έναν ξεχωριστά και τη φωτογραφία (Κέητ ΜακΚάλλοου) να ακολουθεί παρά πόδας, φωτίζοντας ή σκιάζοντας την εικόνα ανεπαίσθητα, ανάλογα με τη διάθεση και τα γεγονότα της στιγμής. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι πως η όλη αντίληψη της ταινίας παίζει με τα δικά μας δεδομένα και τις προσωπικές μας ανησυχίες, ενισχύοντας διαρκώς τον φόβο μας πως κάτι άσχημο θα συμβεί, τοποθετώντας μας έτσι στη θέση αυτού του μικρού παιδιού που ξαφνικά βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ξένο με ανθρώπους άγνωστους, οι οποίοι κι αυτοί με τη σειρά τους κρύβουν τα δικά τους μυστικά και κουβαλούν τον δικό τους σταυρό. Σπαρακτική με έναν δικό της τρόπο, πλήρης ταλέντου και μικρών εξαιρετικών στιγμών, μοιάζει να αποτελεί το ιδανικό φιλμικό ταίρι του "Close", καθώς αμφότερες πραγματεύονται την αγάπη και την αγκαλιά -τα δύο μοναδικά πράγματα που χρειάζεται ένα παιδί για να ανθίσει.

Το "Ήσυχο κορίτσι" ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, ενώ συγκέντρωσε δύο υποψηφιότητες και στα BAFTA. 7 διακρίσεις απέσπασε στα Ιρλανδικά Βραβεία Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (με 10 συνολικά υποψηφιότητες), ενώ υπήρξε υποψήφιο και για τη "Χρυσή Αθηνά" στο Διεθνές Φεστβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)