The one and only Ivan (2020)


Ελληνικός τίτλος: Ο ένας και μοναδικός Ιβάν

Οικογενειακή ταινία φαντασίας της Disney σε σκηνοθεσία Θία Σάροκ, με τους Μπράιαν Κράνστον, Ραμόν Ροντρίγκεζ, Αριάνα Γκρήνμπλατ, Όουεν Άρθουρ και τις φωνές των Σαμ Ρόκγουελ, Αντζελίνα Τζολί, Ντάννυ ΝτεΒίτο, Έλεν Μίρεν, Τσάκα Καν.

Η ιστορία του Ιβάν, του γορίλα που μπορούσε να ζωγραφίζει, και της φίλης του της Ρούμπυ, μιας μικρής ελεφαντίνας, με την οποία σχεδιάζουν να δραπετεύσουν από το τσίρκο όπου βρίσκονται.

Ένα αγαπημένο παιδικό βιβλίο της Κάθριν Άλις Άπλγκέητ μεταφέρεται στο σινεμά με τη φροντίδα της Disney, σε μια ταινία που συναρπάζει και συγκινεί τόσο με την ιστορία της όσο και με την αρτιότητα με την οποία ζωντανεύει τα ζώα του τσίρκου στην οθόνη -αρτιότητα άλλωστε που της προσέφερε και υποψηφιότητα για Όσκαρ Οπτικών Εφφέ. Αυτό που ενθουσιάζει ακόμα περισσότερο είναι ότι ο ζωγράφος γορίλας Ιβάν υπήρξε στην πραγματικότητα, με την ιστορία της αιχμαλωσίας του και των συνθηκών διαβίωσής του να απασχολούν έντονα ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων που ξεκίνησαν ολόκληρη καμπάνια για την ένταξή του σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Η ικανότητά του δε να χειρίζεται τις κηρομπογιές και να ζωγραφίζει αφηρημένα σχέδια (κάποια από τα οποία είχαν και πιο συγκεκριμένες μορφές) άφησε ιστορία για τη μοναδικότητά του, ενώ σήμερα πολλά από αυτά είναι διαθέσιμα προς πώληση. 

Βιβλίο και ταινία λοιπόν, αφηγούνται σαφέστατα με μυθοπλαστική ελευθερία τη ζωή του Ιβάν, τόσο ως προς το καλλιτεχνικό του ταλέντο όσο και ως προς την αποδέσμευσή του από το τσίρκο όπου ζούσε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Όμως, δεν έχουμε να κάνουμε επ' ουδενί με μια ιστορία κακοποίησης, δεδομένου ότι η οικογένεια που τον είχε στην κατοχή της μόνο με αγάπη τον περιέβαλλε . Απλά, κατά τα χρόνια του '60, όταν αγοράστηκε από μια αμερικανική οικογένεια, οι συνθήκες και η αντίληψή μας για την αιχμαλωσία των ζώων ήταν εντελώς διαφορετικές. Θέτοντας λοιπόν την ιστορία στο σήμερα, τηρώντας τις πραγματικές εξελίξεις, αλλά δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα περιβάλλον οικογενειακής φαντασίας το οποίο η Disney γνωρίζει όσο κανένας άλλος, ο "Ένας και μοναδικός Ιβάν" προβάλλει τις αξίες που σήμερα αναγνωρίζουμε ως ορθές, αφηγείται με μεγάλη τρυφερότητα την ιστορία του Μακ -του ιδιοκτήτη του Ιβάν- αλλά και αυτής της ιδιόμορφης παρέας των ζώων, εξισορροπεί άριστα το χιούμορ με τη συγκίνηση ενώ καταφέρνει να προσδώσει στην ανθρωπόμορφη συμπεριφορά των ομιλούντων ζώων απίστευτη λειτουργικότητα και ρεαλισμό, σε σημείο που αποδέχεσαι απόλυτα τη σύμβαση ως κάτι το φυσιολογικό. Σπανίζει το είδος της αμιγούς οικογενειακής ταινίας στις ημέρες μας και ο "Ιβάν" αποτελεί μία από τις καλύτερες του είδους, που δυστυχώς έπεσε επάνω στον κυκεώνα του κορωνοϊού το 2020, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσει ποτέ στους (κλειστούς τότε) κινηματογράφους και να βγει απ' ευθείας στην πλατφόρμα Disney+. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)