Young Wallander (Σαιζόν 1-2, 2020-2022)


Ελληνικός τίτλος: Ο νεαρός Βαλάντερ

Αστυνομική σειρά του Netflix, δημιουργία του Μπεν Χάρρις, με τους Άνταμ Πόλσον, Ληάν Μπεστ, Γιασέν Ατούρ.

Ο διάσημος χαρακτήρας από τη σειρά βιβλίων του Χένινγκ Μάνκελ επιστρέφει στις οθόνες μας, τέσσερα χρόνια μετά τον τελευταίο κύκλο της τηλεοπτικής διασκευής του BBC, όπου πρωταγωνιστούσε ο Κέννεθ Μπράνα. Η σειρά που γυρίστηκε για το Netflix μάς επανασυστήνει τον πνευματώδη αστυνομικό μέσα από πρωτότυπες ιστορίες που εξερευνούν τα νεανικά, πρώτα του χρόνια στην Αστυνομία του Μάλμο, στη Σουηδία (προτού συνεχίσει τη δράση του στο Ύσταντ).

Με στοιχειώδη σεβασμό στον ήρωα των βιβλίων αλλά και στην τηλεοπτική του αποτύπωση, ο "Νεαρός Βαλάντερ" έχει για μπροστάρη τον γοητευτικό Άνταμ Πόλσον που "αγγίζει" ερμηνευτικά τον Κένεθ Μπράνα στην ομιλία και στην πραότητα της έκφρασης (που φαντάζομαι πως ορίζονται και από τον συγγραφέα στην περιγραφή του κεντρικού ήρωα), δημιουργώντας έναν νοητό δεσμό του τότε με το τώρα. Μόνο που το "τότε" της νέας σειράς διαδραματίζεται στο δικό μας "τώρα" και όχι στο πραγματικό χρονικό παρελθόν του Βαλάντερ, το οποίο θα ήθελε τη δράση κάπου στα '70s. Οπότε η σειρά ναι μεν αποτελεί prequel αλλά χρονικά μοιάζει περισσότερο με sequel (ή και reboot), αφού βλέπουμε τον Βαλάντερ στο Μάλμο του σήμερα (το οποίο υποδύεται το Βίλνιους της Λιθουανίας). Φυσικά και αντιλαμβάνομαι το δημιουργικό laissez-faire της υπόθεσης που επιτρέπει στους σεναριογράφους να θίξουν τρέχοντα θέματα στις υποθέσεις που ερευνά ο πρωταγωνιστής, όμως αναρωτιέμαι γιατί "νεαρός" στο σήμερα και όχι στο πραγματικό του παρελθόν ή πιο απλά γιατί "νεαρός" ούτως ή άλλως, εφόσον ήθελαν τη δράση στο σήμερα. 

Όπως και να έχει πάντως, έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή παραγωγή καλών προθέσεων, και ιστορίες έξυπνες, αγωνιώδεις και γρήγορες στην εξέλιξή τους, με τον κάθε κύκλο να αποτελείται από μόνο 6 επεισόδια. Καλογραμμένο και το καστ από τους β' ρόλους που πλαισιώνουν τον Βαλάντερ, ενώ εύσημα οφείλουμε και στη διεύθυνση φωτογραφίας που παίζει περίτεχνα με το χρώμα και τις σκιές, γεγονός που επίσης συνδέει τη νέα αυτή σειρά με την αρχική, ακολουθώντας τρόπον τινά το αισθητικό της στυλ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)