Interrogation (2020)


Αστυνομική μίνι σειρά του CBS, δημιουργία των Έρνεστ Ρ. Ντίκερσον και Πάτρικ Κέηντυ, με τους Πήτερ Σάρσγκάαρντ, Κάυλ Γκώλνερ, Κόντι Σμιτ-ΜακΦη, Ντέηβιντ Στράδερν, Βίνσεντ Ντ'Ονόφριο.

Βασισμένη σε μια αληθινή υπόθεση δολοφονίας, η οποία τράβηξε για περισσότερα από 30 χρόνια, η σειρά παρουσιάζει την ιστορία του Έρικ Φίσερ, ο οποίος κατηγορείται για τη βάναυση δολοφονία της μητέρας του. Το κάθε ένα από τα δέκα επεισόδια της σειράς δομείται γύρω από μία συγκεκριμένη ανάκριση και τα στοιχεία τα οποία φέρνει αυτή στο φως. Πεπεισμένος για την ενοχή του Φίσερ εξ αρχής, ο αστυνομικός ντετέκτιβ Ντέηβιτ Ράσελ πασχίζει να αποδείξει ακράδαντα την ενοχή του, ενόσω ο Φίσερ βρίσκεται ήδη στη φυλακή, πολεμώντας από την πλευρά του να ανατρέψει με κάθε ένδικο τρόπο τα εις βάρος του στοιχεία και επιμένοντας στην αθωότητά του.

Καλογυρισμένη, καλοπαιγμένη και γεμάτη ενδιαφέρουσες ανατροπές τηλεοπτική σειρά, ιδιαίτερα πρωτότυπη μάλιστα στη σύλληψή της. Γυρισμένη ειδικά για τη streaming υπηρεσία του δικτύου CBS, την πλατφόρμα CBS All Access (που πλέον έχει μετονομαστεί σε Paramount+), η "Ανάκριση", όπως μεταφράζεται ο τίτλος της στα Ελληνικά, είναι έτσι στημένη ώστε να μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει τα επεισόδια με όποια σειρά αυτός επιθυμεί. Για τον λόγο αυτό, ανέβηκαν στην υπηρεσία μονομιάς τα 9 από τα 10 επεισόδια, με το τελευταίο (το μοναδικό που έχει ορισμένη θέση, καθώς πρέπει να το δει κανείς στο τέλος) να ακολουθεί αργότερα. Βέβαια, πρόκειται στην πραγματικότητα για τον ζωντανό εφιάλτη του ψυχαναγκαστικού, οπότε αν ρωτάτε εμένα, προσωπικά τα παρακολούθησα με την αριθμητική σειρά τους και αμαρτίαν ουκ έχω.

Άλλωστε, δεν έχει καμία σημασία η ακολουθία των επεισοδίων που θα επιλέξει κάποιος, αφού στο σύνολό της η σειρά αποσκοπεί να βάλει τον θεατή στη θέση του ερευνητή, αποδομώντας τις αρχικές του αντιλήψεις και κλονίζοντας την πειθώ του, με τη διαρκή παράθεση νέων στοιχείων και πληροφοριών. Η πραγματική υπόθεση άλλωστε (μολονότι ονόματα και συνθήκες έχουν αλλαχτεί πλήρως για την τηλεοπτική μεταφορά) υπήρξε εφιάλτης για τον αστυνομικό που την έτρεχε, εξ ου και τα ατελείωτα χρόνια ερευνών αλλά και το ανολοκλήρωτο της ιστορίας. Μην νομίσετε ότι κάνω spoiler, αφού στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία το "τι" αλλά τι "πώς". Σειρά σεναρίου (και αντίστοιχα ερμηνειών), η "Ανάκριση" είναι πραγματικά μοναδική άσκηση επί χάρτου για τους δημιουργούς της, αφού κάθε επεισόδιο επικεντρώνεται στα στοιχεία που προκύπτουν από την εκάστοτε ανάκριση (και τα οποία βασίζονται στα πραγματικά αρχεία της υπόθεσης) και είναι πλήρως ολοκληρωμένο ως προς το θέμα που πραγματεύεται. Φανταστείτε όμως πως όλα μαζί, ανεξαρτήτως σειράς, οφείλουν να φαντάζουν εξίσου ολοκληρωμένα αλλά και να συμπληρώνουν στο σύνολό τους το παζλ της ιστορίας. 

Μαστόρικο το γράψιμο, υψηλής φροντίδας και ύφους η σκηνοθεσία που "διαβάζει" τους ίδιους ανθρώπους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και υπό διαφορετικό πρίσμα συνθηκών, την ίδια στιγμή που ο Πήτερ Σάρσγκάαρντ επιβαρύνεται με τον δύσκολο ρόλο του αστυνομικού που ερευνά από την πρώτη στιγμή την υπόθεση. Πλήρης εσωτερικής έντασης και ψυχολογικών μεταπτώσεων, ο πολύ καλός ηθοποιός έρχεται αντιμέτωπος με την εκρηκτική περσόνα του Κάυλ Γκώλνερ, που με μια εξαιρετική ερμηνεία κάνει τη σειρά προσωπική του υπόθεση.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)