Η ψεύτρα (1963) (Α/Μ)





Μουσική κομεντί της Finos σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο,. Χλόη Λιάσκου, Κώστα Βουτσά, Ζωή Φυτούση.

Ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο ερωτεύεται έναν νεαρό γλύπτη από τη φωτογραφία του σε κάποιο περιοδικό. Πιέζει τον πατέρα της να του αναθέσει ένα άγαλμα για το συντριβάνι της πλατείας, πιστεύοντας πως έτσι θα μπορέσει να τον προσεγγίσει και κοινωνικά. Όταν, όμως, εκείνος αρνείται οποιαδήποτε άλλη σχέση πέραν της επαγγελματικής, εκείνη προσποιείται την κόρη του ταχυδρόμου που κάνει το μοντέλο για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της.

Η προηγούμενη ταινία της Αλίκης στη Finos, το "Ταξίδι" δεν είχε πάει καθόλου καλά, αφού το κοινό γύρισε την πλάτη σε μια δραματική ταινία με την αγαπημένη του σταρ, η οποία μάλιστα στο τέλος πεθαίνει. Έτσι, εκείνη ζήτησε από τον Φίνο να της γυρίσει μια κομεντί με τον Δαλιανίδη, που τότε ήταν πολύ στα πάνω του. Εκείνος λέγεται πως συμφώνησε διστακτικά, απαιτώντας όμως να χρησιμοποιήσει τον "θίασό" του για τους υπόλοιπους ρόλους αλλά και να έχει η ταινία το δικό του στυλ. Για το σενάριο βοήθησε ο Μάριος Πλωρίτης που ανακάλυψε ένα θεατρικό από την Ουγγαρία επάνω στο οποίο βασίστηκε ο Δαλιανίδης για να γράψει το στόρυ της ταινίας. Το αποτέλεσμα είναι χαριτωμένο, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη ιδιαίτερα απολαυστικό και την Αλίκη να κάνει μία από τις πιο τολμηρές εμφανίσεις της στο σινεμά. Τα εντελώς αχρείαστα για την εξέλιξη της ταινίας τραγούδια και μουσικοχορευτικά νούμερα υπογράφει ο Μίμης Πλέσσας σε μία μάλλον αδιάφορη στιγμή της έμπνευσής του.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)